janquim

Reacció mundial al discurs del dictador libi amb humor i preocupació des del Twitter

Les xarxes socials permeten com ja s'ha comprovat molts cops una reacció tan ràpida com global. I això és el que ha passat, una vegada més, mentre el dictador libi Moammar al-Gaddafi llançava el seu discurs amenaçador.

Actualitzat
Centenars de missatges s'emetien en paral·lel al canal global de Twitter, amb les etiquetes pròpies de la revolta, com ara #feb17, però també amb una de dedicada, #gaddafi, que tenia els seus equivalents en altres variants com Quaddaffi o Gadhafi.

Cada segon s'incorporen nous missatges a la columna del Twitter i seria una tasca tan ingent com absurda provar de fer-ne una síntesi. Que serveixi en tot cas com a demostració que aquest és un espai triat per a la lliure opinió transmesa arreu del món i a temps real de forma multilingüe, ja que els comenatris es troben escrits en àrab, anglès, francès, castella i altres llengües europees.

Humor negre

Hi ha hagut un intent de resumir el seu llarg discurs: "Els escarbats i les rates s'han dopat. Les barbes són horribles. Mataré a tothom perquè m'estimo Líbia".

És només una mostra de la capacitat de reaccionar amb humor davant d'algú que recorda amb una lectura pausada tots els casos en què pensa aplicar la pena de mort, algú que esmenta la matança de Tiananmen com un precedent, algú que convida els seus seguidors a expulsar els enemics com sigui.

La seva referència a les píndoles que se suposa que han pres els joves manifestants ha estat una de les frases més reproduïdes en versions més o menys còmiques, com ara la pregunta sobre què s'ha pres ell... tots aquest anys.

Dir-li pallasso no sembla gaire insultant, però l'humor té graus diversos i al "timeline" de Twitter hi apareixen els comentaris dels que l'han confós deliberadament amb un cantant excèntric, els que ja han modificat el vídeo de la seva anterior "compareixença televisiva", els que sense manies proposen un magnicidi i els més seriosos, preocupats per la resposta violenta que ha anunciat.

Famosos i gent corrent

Stephen Fry, que té milers de seguidors al Twitter, no ha deixat d'opinar sobre aquest discurs i ho ha fet per assegurar que li sembla algú molt allunyat de la realitat fins a un punt que podria ser graciós si no fos que provoca dolor i horror.

Mentrestant, hi ha algú que en fa mofa amb un compte al Twitter que li ha pres el rol, mentre encara ocupa el seu lloc com a màxim responsable del país, i les protestes se succeeixen mitjançant internet.

L'alçament ha trobat suport en uns quants comptes del Twitter i l'oposició a la seva intenció criminal s'estén arreu. Potser, d'entre tots els missatges que encara es disparen a un ritme incessant, cal destacar aquest per la seva senzillesa: "Vés-te'n".
Anar al contingut