L'Havana

Raúl Castro ofereix diàleg als EUA des de la desfilada militar d'homenatge a Fidel, que continua absent

El president interí de Cuba, Raúl Castro, ha sorprès tothom en oferir diàleg als Estats Units durant la desfilada militar que ha tancat els actes del 80è aniversari del seu germà Fidel. Castro s'ha mostrat disposat a "resoldre a la taula de negociacions" les diferències amb la Casa Blanca, tot i que a continuació ha advertit que no abaixarà la guàrdia en la defensa de l'illa. Raúl Castro ha intervingut en la desfilada militar a l'Havana, la primera de l'última dècada, que han presenciat més de 300.000 persones i que ha culminat els cinc dies de festa d'aniversari del "comandante". Fidel continua sense sortir en públic quatre mesos després de l'operació intestinal que l'ha obligat a apartar-se del poder.

Actualitzat

Raúl Castro, que a banda d'ocupar la presidència interina és ministre de Defensa, ha deixat clar que el diàleg amb Washington passa perquè la Casa Blanca accepti "la nostra condició de país que no tolera ombres cap a la seva independència". Les negociacions s'han de basar, diu Raúl, "en els principis d'igualtat, reciprocitat, no-ingerència i respecte mutu".

L'actual president de l'illa, que ha parlat a l'inici de la desfilada militar, ha remarcat que Cuba continuarà impulsant la seva estratègia defensiva, que defineix com la "lluita de tot el poble", i ha afegit que preservaran "al preu que sigui necessari" la llibertat del poble i la sobirania i independència de la pàtria.

Dirigents com el president de Bolívia, Evo Morales, i el guanyador de les eleccions a Nicaragua, Daniel Ortega, han ocupat un lloc preeminent a la desfilada, en la qual segons el govern hi han participat 300.000 persones, entre civils i militars. Qui no ha pogut anar a la cerimònia és el president veneçolà, Hugo Chávez, que ha anunciat que dedicarà al seu amic Fidel la "gran victòria popular" que espera aconseguir en les eleccions presidencials d'aquest diumenge. Chávez ha enviat aquest missatge de suport al president cubà a través del diari oficial del règim.

A la plaça de la Revolució de l'Havana hi havia un rèplica del "Granma", el vaixell amb el qual els líders de la revolució van arribar a Cuba el 2 de desembre del 1956. Ara fa, per tant, mig segle. Fidel Castro va fer 80 anys el 13 d'agost, però va demanar que la celebració s'ajornés fins al 2 de desembre, coincidint amb el 50è aniversari d'aquesta arribada.

La desfilada militar ha estat una demostració de força que ha animat el vicepresident de Cuba, Carlos Lage, a afirmar que a l'illa caribenya el socialisme és irreversible. Lage també ha dit que Fidel s'està recuperant.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut