Mariano Rajoy durant la seva compareixença davant dels mitjans
Mariano Rajoy durant la seva compareixença davant dels mitjans

Rajoy defensa el 155 per evitar que Catalunya "s'empobreixi entre un 25 i un 30%"

Rajoy ha exposat els greus problemes que, segons ell, Catalunya tindria si s'independitzés

RedaccióActualitzat

El tercer objectiu de l'aplicació de l'article 155 és, segons el president Mariano Rajoy, "continuar amb la recuperació econòmica", que és el que té a veure "amb la vida de la gent, l'ocupació, els sous, que la gent pugui treballar".

Per Rajoy, aquesta recuperació està en risc per les "decisions capricioses i unilaterals" que ha adoptat el govern català.

Segons el primer ministre espanyol, un dels temes en què més s'ha faltat a la veritat és "sobre els efectes beneficiosos que la independència produria per als ciutadans de Catalunya".

A continuació, ha exposat una sèrie de dades que ha qualificat de preocupants. D'entrada, ha citat el traspàs de seus socials, fora de Catalunya, de més de mil empreses, entre elles "la immensa majoria de les més importants", que donen feina a "moltíssims catalans". També ha dit que s'han desincentivat les inversions "de fora i de dintre". Segons Rajoy, també s'ha desmotivat el turisme, un dels factors de creixement més importants.

A continuació ha manifestat que si Catalunya s'independitzés:

"Abandonaria la Unió Europea i l'Organització Mundial del Comerç, passant a ser un país tercer a efecets de relacions comercials, al que se li aplicarien els drets autònoms de l'aranzel exterior comú a més de controls duaners en forntera".

Això seria molt greu per a una economia, ha recordat, per a la qual el comerç exterior suposa més de la meitat del PIB.

També desapareixerien, ha afirmat, les facilitats que dona el Banc Central Europeu i ha afegit que aquesta és la raó per la qual no hi ha cap entitat finacera, ha afirmat, que no hagi traslladat la seu, en defensa dels seus interessos, dels seus treballadors i de les persones que hi tenen els seus estalvis.

Hi hauria un problema greu, que segons ell ja ha començat, de contracció del crèdit. Es produiria

"una inflació desproporcionada, amb els conseqüents efectes sobre consum i inversió i tot això portaria un empobriment de l'economia entre el 25 i el 30% del Producte Interior Brut, resultant una conjunctura econòmica insostenible".

Per això, ha dit, es prenen les mesures perquè segueixi el procés de recuperació econòmica en què Espanya, ha afirmat, porta instal·lada els últims anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut