Els motius de La Moncloa per al 155: legalitat, neutralitat, serveis públics i drets

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ja ha fet pública l'exposició de motius que, segons l'executiu, justifiquen l'aplicació del 155.

Hi ha quatre objectius: "restaurar la legalitat constitucional i estatutària, assegurar la neutralitat institucional, mantenir el benestar social i el creixement econòmic i assegurar els drets i llibertats de tots els catalans".

L'executiu de Mariano Rajoy argumenta que la Generalitat ha desobeït les obligacions que imposa la llei i ha atemptat greument contra l'interès general d'Espanya. El text també assegura que a Catalunya s'ha deteriorat la convivència i destaca el canvi de seus socials d'empreses i les conseqüències econòmiques del moment actual.

Incompliment "manifest, contumaç i deliberat"

El text afirma d'entrada que hi ha hagut "incompliment manifest, contumaç i deliberat" dels preceptes legals i dels pronunciaments i requeriments del Tribunal Constitucional. També recorda que el mecanisme de l'article 155 ja es va activar l'any 1989 per Canàries, per l'incompliment de les seves obligacions en l'àmbit fiscal. Però llavors n'hi va haver prou amb el requeriment perquè la comunitat autònoma cessés en el seu comportament "sense necessitat, en conseqüència, d'acudir al Senat per a l'adopció de mesures ulteriors".

Restaurar la legalitat constitucional i estatutària

El text afirma que "les autoritats autonòmiques han ignorat la legalitat vigent".

"No solament s'han obviat les bases legals del nostre Estat Social i Democràtic de Dret per plantejar un procés sobiranista al marge de la legalitat i en contra de la sobirania nacional, sinó que s'ha intentat suplantar el marc constitucional i estatutari d'autogovern de Catalunya ,en unes poques hores, sense debat parlamentari i sense temps per fer esmenes, sense atendre informes jurídics, sense majories qualificades i sense cap tipus de pudor democràtic. Han actuat sense reconèixer el sotmetiment a cap llei i, amb això, han invalidat la seva legitimitat com a institucions d'autogovern."

Assegurar la neutralitat institucional

El text afirma que l'"interès general dels catalans" ha de ser "el principi rector dels seus responsables públics per sobre dels interessos polítics". Segons el govern espanyol, "el govern de la Generalitat ha obviat l'interès general dels catalans a favor de l'ideari independentista d'una part".

"Aquests anhels sobiranistes, sense entrar a qüestionar-ne la legitimitat en un sistema democràtic que empara el pluralisme polític, no poden ser presentats com una demanda unànime del conjunt dels ciutadans catalans, no es poden traduir en un discurs únic d'imposició de la independència i, per sobre de tot, no es pot traduir en una declaració unilateral en aquest sentit."

Mantenir el benestar social i el creixement econòmic

El govern espanyol afirma que cal garantir el manteniment dels serveis públics essencials i la recuperació econòmica.

"És un objectiu indispensable i un requisit imprescindible tenint en compte que els plantejaments de l'anomenat 'procés sobiranista' han relegat a un paper marginal les necessitats més bàsiques dels ciutadans catalans i han convertit en la prioritat de l'agenda política els requisits del procés i no les necessitats dels serveis públics."

També afirma que "les incerteses generades per les aspiracions sobiranistes ha generat una gran desconfiança dels agents econòmics, i destaca el canvi de seus socials d'empreses i l'afectació en el sector turístic.

Assegurar els drets i llibertats de tots els catalans

El text de l'executiu espanyol conclou que l'últim dels objectius que "justifica i fonamenta les mesures proposades" és preservar els drets de tots els catalans.

"Quan les institucions incompleixen i justifiquen l'incompliment de la llei, s'arroguen la capacitat d'actuar fora de qualsevol norma i d'exercir, per tant, un poder sense control i sense límit. Una situació en què els drets i llibertats dels ciutadans queden desproveït de qualsevol garantia i sotmesos a la voluntat i, encara més, a l'arbitrarietat dels seus governants. Un plantejament incompatible amb les bases del sistema democràtic que empara la voluntat del conjunt dels ciutadans espanyols i catalans des de fa quaranta anys."

Aquest és el text complet:

 

 

Arguments Moncloa 155 by Moderador Noticies Web on Scribd

Anar al contingut