La presidenta i les dues vicepresidentes del Parlament
La presidenta i les dues vicepresidentes del Parlament (Parlament de Catalunya)

Les dones al Parlament, encara lluny de la paritat en llocs de responsabilitat

A la mesa de la XIII legislatura, per primer cop, tres dones ocupen els tres llocs de més responsabilitat

Paula FloritActualitzat

Des del 1980, quan es va restablir el Parlament de Catalunya, només dues dones han estat presidentes de la cambra, davant dels set homes que han assumit el càrrec. En aquesta XIII legislatura una tercera dona, Laura Borràs (Junts), s'afegirà a la llista i presidirà el Parlament més paritari de la història.

Ara bé, són els homes els que continuen ocupant la majoria de càrrecs de responsabilitat.

La paritat avança lentament des del 1980

En aquesta legislatura hi haurà 65 dones i 70 homes i, per tant, la presència de diputades està encara una mica per sota del 50 per cent.

 

En 40 anys, el nombre de diputades ha anat creixent: des de les 7 de la primera legislatura fins a les 65 que hi haurà ara. Un creixement que s'ha anat alentint.

 

Pel que fa a la distribució de diputades per grups, qui menys en té és Vox: 8 homes per només 3 dones. Als grups d'En Comú Podem i Ciutadans hi ha més diputats que diputades, mentre que a Junts hi ha un empat, i al PSC, ERC, la CUP i el PP hi ha una dona més que homes.

 

A la legislatura passada, la XII, només Esquerra, els comuns i la CUP tenien el mateix nombre de diputades que de diputats.

 

Tres presidentes del Parlament

Van haver de passar tres dècades des de la restitució del Parlament perquè --després de sis presidents-- una dona assumís la presidència de la segona institució del país.

Va ser Núria de Gispert, de Convergència i Unió, que es va convertir en la primera presidenta del Parlament el 2010, càrrec que va ocupar fins al 2015. En el seu primer discurs, va assegurar que era conscient de la responsabilitat històrica que assumia, però ja avisava que la igualtat era lluny:

"Hem de seguir lluitant, assumint la diferència com a font d'igualtat, i hem de trencar el sostre de vidre que no es veu, però impedeix assolir la igualtat real. El perill és no percebre que segueix mancant igualtat."


Carme Forcadell es va convertir en la segona dona presidenta del Parlament l'any 2015, com a membre de Junts pel Sí, càrrec que va ocupar fins el 2017, quan el Parlament es va dissoldre en aplicació de l'article 155.

Les expresidentes De Gispert i Forcadell, i l'expresident Benach, seguint la sessió de constitució del Parlament (ACN/Bernat Vilaró)
Les expresidentes De Gispert i Forcadell, i l'expresident Benach, seguint la sessió de constitució del Parlament (ACN/Bernat Vilaró)

Laura Borràs és la tercera dona que assumeix la màxima representació de la segona institució del país.

Les dones a la mesa

En 40 anys, només tres dones han estat vicepresidentes de la mesa: Concepció Ferrer (CiU), en la primera legislatura; Dolors Montserrat (PP), en la sisena, i Anna Simó (ERC), en la desena. Dels set membres que té la mesa del Parlament, en la setena, la novena i l'onzena legislatures hi havia tres dones; en la tercera, la sisena, la desena i la dotzena, dues, i en la resta, una.

A la mesa de la XIII legislatura, per primer cop, tres dones ocupen els tres llocs de més responsabilitat: la presidència i les dues vicepresidències, que són per a Anna Caula (ERC) i Eva Granados (PSC).

La presidenta i les vicepresidentes de la tretzena legislatura del Parlament (ACN/Sílvia Jardí)
La presidenta i les vicepresidentes de la tretzena legislatura del Parlament (ACN/Sílvia Jardí)

Poques líders de grup

Des del 1980 només hi ha hagut sis presidentes de grups parlamentaris: Manuela de Madre (PSC-CpC), en la setena i la vuitena legislatures; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), en la novena i la desena; Inés Arrimadas (Cs), en l'onzena i part de la dotzena, en què també va ser cap de l'oposició; Mireia Boya (CUP), en l'onzena; Marta Rovira (JxSí), a l'inici de la dotzena, i Jéssica Albiach (ECP), en la dotzena.

En aquesta legislatura hi haurà, d'entrada, dues dones –dels 9 partits- com a presidentes de grup: Jéssica Albiach i Dolors Sabater (CUP-G).

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Laura BorràsFeminismeCarme Forcadell
Anar al contingut