Queixes pel funcionament del pla de seguretat després de l'explosió a la petroquímica

El conseller Miquel Buch ha defensat el PLASEQCAT i ha dit que en cap moment hi ha hagut perill per la població de l'àrea de Tarragona

Actualitzat

Després de l'accident de la petroquímica de Tarragona, veïns de la zona s'han queixat de com ha anat el Pla d'emergències del sector químic, PLASEQCAT.

Una veïna de Tarragona, Mabel Martínez, mostrava a TV3 el seu malestar per la falta d'informació oficial:

"No sabíem què estava passant! Trucàvem al 112 i et posaven en espera cada vegada i després només diuen que no saben res. També em sembla molt fort que en cap moment hagin sonat les sirenes"

 

També a les xarxes s'han trobat a faltar les sirenes d'avís:

 

 

La federació d'Indústria de CCOO de Catalunya ha denunciat que "ha fallat" el PLASEQCAT.

 

Confinament preventiu

Tot i les crítiques, Protecció Civil assegura que no ha fet sonar les sirenes de confinament perquè l'incendi no ha afectat l'exterior del polígon.

Durant unes hores sí que hi ha hagut una recomanació de confinament preventiva a la població que es trobés en zones amb fum, especialment als municipis de la Canonja i Vila-seca.

En un primer moment, s'ha demanat que es confinés la població de set municipis: Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, el Morell i la Canonja.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat el pla de seguretat i ha dit que en cap moment hi ha hagut perill per a la població:

"És un pla dinàmic i no ha calgut fer sonar les sirenes. És cert que no hi havia responsables de l'empresa i això ha alentit el procés d'informació, però quan s'anaven a fer sonar les sirenes s'ha confirmat que no hi havia res nociu a l'aire"

 

Ho han confirmat també unitats del departament de Medi Ambient, que no han detectat presència de tòxics en l'aire a l'entorn del riu Francolí, proper a l'empresa accidentada.

En el mateix sentit que Buch, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha considerat que el pla ha funcionat bé, però ha admès que qui pateix malalties respiratòries s'hauria d'haver tancat a casa:

"Les alarmes han de sonar quan hi ha confinament. En aquest cas el confinament es produeix quan hi ha toxicitat, i els anàlisi dels bombers, que han fet amb gran rapidesa, han detectat que no hi havia elements tòxics que fessin que la gent hagués d'estar a casa seva confinada."

"Altra cosa és que, de manera preventiva, el fum que s'ha generat, hi ha la recomanació que aquelles persones que tenen afectacions respiratòries era millor que s'estiguessin a casa, però com un episodi normal no tòxic."

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà

"Hem de tenir les coses clares"

Molt al contrari Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, municipi on hi ha l'empresa de l'explosió, creu que hi ha hagut mancances en els protocols i que s'han de revisar perquè s'ha generat sensació d'inseguretat:

"Tenim una eina fonamental i poderosa, que és la sirena. Si toca la gent sap, pels assajos que s'han fet, que s'ha de confinar. Si no toca la sirena és molt més complicat. Al cap de bastant temps van dir que s'havien de confinar aquí a la Canonja i també a Vilaseca, i jo ja vaig expressar la meva sorpresa. Com confinem a la població? Avisant per megafonia? Porta per porta?"

"S'han de revisar segurament els protocols els pròxims dies, perquè crec que hi ha hagut mancances i dèficits i això és el que hem de superar. Hem de tenir les coses clares, la població ha de tenir les ordres clares."

L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, aquest dimecres entrevistat per TV3


Activat al juliol

L'última vegada que es va activar el PLASEQCAT a la Petroquímica de Tarragona va ser al juliol de l'any passat. Una explosió a quarts de tres de la matinada a l'empresa Miasa, que emmagatzemava productes químics, va despertar els veïns, que, en un primer moment, van quedar confinats en un radi de 500 metres al voltant de la zona afectada. Els veïns es van queixar que les sirenes d'alerta no s'havien activat.

La primera protecció en cas d'accident a la Petroquímica està a càrrec del Parc Químic de Seguretat. El formen tres parcs de bombers de les empreses allí situades, que estan especialitzats en risc químic i que treballen amb 43 tècnics i una flota de 12 vehicles per a una primera intervenció.


Simulacres

Així, al maig van haver d'actuar a la zona de la Pobla de Mafumet, on una fuga d'amoníac de l'empresa Carburos Metálicos va causar un mort i un ferit crític. També es va activar el PLASEQCAT, que inclou, a més de la mobilització dels equips d'emergència interns i externs, i en funció de la gravetat de l'accident, el confinament de la població, talls de carreteres i avisos a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació.

Periòdicament es fan simulacres, d'una banda pel funcionament de les sirenes, com aquest de Tortosa, o per entrenar la població sobre què s'ha de fer en cas de risc químic.

La Petroquímica de Tarragona ocupa un espai de 1.200 hectàrees, amb una cinquantena d'empreses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut