Bosses amb cossos de civils, exhumats d'una fossa comuna a Butxa

Què són les "fléchettes", les armes letals amb què Rússia hauria mort civils a Butxa

Els forenses que treballen a la ciutat n'han descobert a desenes, als cossos localitzats a les fosses comunes

S'anomenen "fléchettes", paraula francesa que vol dir dard o fletxa petita. Són petites peces metàl·liques molt fines i punxegudes, de 3 o 4 centímetres de llarg, capaces de travessar un casc militar.

Quan penetren un cos acostumen a doblegar-se, agafant forma de ganxo, i la cua s'acostuma a separar, causant una segona ferida. 

Tot plegat fa que siguin força letals i també difícils de trobar en els cossos de les víctimes.

Malgrat això, els forenses que treballen a la ciutat ucraïnesa de Butxa, on s'han denunciat atrocitats comeses per l'exèrcit rus abans de retirar-se, n'han descobert dins de desenes de cossos localitzats a les fosses comunes.

Vladislav Pirovskí, metge forense, ha explicat al diari britànic The Guardian que tant ell com altres col·legues desplegats a la zona de Butxa i Irpín, al nord de Kíiv, n'han trobat "en homes i en dones".

Un soldat ucraïnès en una fossa comuna de civils descoberta a Butxa (Reuters/Alkis Konstantinidis)

Les "fléchettes" es disparen dins de projectils d'artilleria que en contenen unes 8.000 unitats i es dispersen formant un ventall d'uns 300 metres d'amplada, que arriba a una distància de 100 metres.

Diversos testimonis han confirmat que l'exèrcit rus va disparar "fléchettes" dies abans de retirar-se, a finals de març. Svitlana Xmut, veïna de Butxa, va explicar al diari nord-americà The Washington Post que n'havia trobat de clavades al seu cotxe.


De la I Guerra Mundial a Palestina

Les "fléchettes" van ser molt utilitzades a la Primera Guerra Mundial, llançades des de l'aire contra la infanteria. 

Durant la guerra del Vietnam els Estats Units van desenvolupar les seves pròpies "fléchettes", anomenades beehive ("rusc"), perquè eren molt efectives a les zones de vegetació densa, en permetre disparar contra l'enemic sense veure'l.

"Fléchettes" de la I Guerra Mundial exposades al Museu de l'Aviació de Dübendorf, a Suïssa (Wikimedia Commons/Sandstein)

Avui dia se sap que l'exèrcit d'Israel ha utilitzat "fléchettes" contra població civil a llocs com el Líban o la Franja de Gaza.

El març de 2008 es van trobar "fléchettes" al cos de Fadel Shana, un periodista palestí que treballava per a l'agència Reuters; s'havien disparat des d'un tanc israelià.

L'ús de les "fléchettes" no està prohibit per cap llei, però la utilització d'armes letals imprecises en zones habitades per població civil sí que és una violació del dret internacional humanitari.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut