Els ximpanzés són animals socials i amb emocions complexes (Wikimedia Commons)

Què hi ha darrere del ximpanzé que navega per Instagram? La crítica dels primatòlegs

El ximpanzé mira fotos i vídeos amb un mòbil i els primatòlegs afirmen que aquestes exhibicions els poden causar greus perjudicis

Xavier DuranActualitzat

Per alguns és sorprenent i deixa bocabadat. Per altres és cruel i inadequat. Es tracta d'un vídeo on es veu un ximpanzé manipulant la pantalla tàctil d'un telèfon mòbil per veure vídeos i fotografies a Instagram.

 

El vídeo s'ha fet viral, que devia ser l'objectiu de qui l'ha penjat. Tot apunta a Mike Holston, que s'autoanomena "el vertader Tarzan" i diu que es dedica a l'educació i conservació d'animals. El seu compte de Twitter @Therealtarxann té vora de 40.000 seguidors. Hi penja fotos i vídeos suposadament simpàtics sobre animals.

 

"Estic molt decebuda veient l'inadequat retrat d'un ximpanzé juvenil en aquest vídeo que està circulant per les xarxes socials. És necessari que el presentem de forma adient i que rebi la millor atenció possible".

 

 


L'institut ha emès un comunicat on qualifica les imatges de "retrat horrible d'un ximpanzé juvenil captiu". Espera que el vídeo sigui retirat i que "com a comunitat ens comprometem en millors polítiques sobre exhibició i tracte dels animals captius".

Segons el comunicat, és molt probable que el ximpanzé estigui en el Myrtle Beach Safari, un parc de fauna salvatge de Carolina del Suid, als Estats Units, que anteriorment ha rebut denúncies pel tracte als animals. Segons l'Institut Jane Goodall, en el parc ja s'havia tractat en el passat de forma inapropiada els ximpanzés.

Per als primatòlegs, "continguts com aquest perpetuen l'extremadament perillosa idea que els ximpanzés són mascotes adorables" i que "els humans poden agafar i fer petons als ximpanzés i altres animals salvatges". Això no només els causa patiment, sinó que promou la captura de grans simis.

Que el ximpanzé jugui amb un mòbil no sorprèn els primatòlegs. Diversos treballs de Goodall demostren que el joc i l'ús de joguines és usual en aquesta espècie. Però consideren que en l'entorn en què es troba els poden induir comportaments que no tindrien usualment i que els podrien perjudicar:

"Hi ha una gran quantitat de recerca sobre com això pot causar efectes perjudicials a llarg termini per als individus".


Cultura i emocions

Al març, un article publicat per un ampli equip internacional a la revista "Science" assenyalava que la influència humana redueix la diversitat cultural dels ximpanzés.

Els ximpanzés són ben coneguts per una gran diversitat de comportaments en poblacions diferents. Des de fa molts anys s'ha observat que l'ús d'eines per obtenir aliment, per exemple, és diferent en poblacions diverses. És una cosa que distingeix els comportaments naturals dels que sorgeixen en un ambient determinat i que es transmeten culturalment.

Les dades de 144 comunitats de ximpanzés demostren que si viuen a zones amb més impacte humà la diversitat de comportaments es pot reduir un 88%. Per això, afirmen, l'activitat humana no només pot afectar la pèrdua de poblacions per disminució de diversitat genètica, sinó que també significa una pèrdua cultural que "hauria de ser integrada en les estratègies de conservació".

I no només es perd cultura. En el seu darrer llibre, el primatòleg i etòleg holandès Frans de Waal afirma que ja no hi ha dubte que els animals tenen sentiments i que hem de mirar de prop en la seva vida interior.

El llibre es titula "Mama's last hug" (l'última abraçada de Mama). El títol fa referència a una ximpanzé femella, Mama, que va establir una relació molt estreta amb el biòleg que l'havia estudiat durant quaranta anys. Una relació ben directa i física, sense necessitat d'enviar-se imatges a través del mòbil.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaXarxes socials
Anar al contingut