Els governs del Regne Unit i Irlanda van comptabilitzar fins a 2.000 casos de quadres gastrointestinals provocats pel paràsit Cryptosporidium
Els governs del Regne Unit i Irlanda van comptabilitzar fins a 2.000 casos de quadres gastrointestinals provocats pel paràsit Cryptosporidium

Què és i què provoca el paràsit Cryptosporidium, que va afectar turistes que tornaven de Salou

El Regne Unit i Irlanda van emetre una alerta sobre un brot amb un grup de afectats per aquest paràsit que provoca descomposició; només una cinquantena havien estat de vacances a Catalunya

Una alerta sanitària del Regne Unit i Irlanda va servir d'avís al sistema de Salut Pública a Catalunya sobre un paràsit: el Cryptosporidium. Es tracta d'un paràsit que afecta el sistema digestiu i provoca quadres gastrointestinals. Els governs dels dos països afectats en van comptabilitzar fins a 2.000 casos fins a finals d'estiu. D'aquests, només 400 havien viatjat a diferents punts del món, entre els quals alguns a Catalunya, una cinquantena. 

Segons ha explicat el Departament de Salut a TV3, d'aquesta cinquantena 2 són britànics, 12 escocesos i 38 irlandesos. Tots ells haurien coincidit en el destí, Salou. Les autoritats expliquen que el paràsit es reprodueix en aigües estancades, com piscines, rius o llacs. És per això que Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, atribueix aquest petit brot de Catalunya a contagis en una piscina. 

"No és una malaltia tropical, no és una malaltia nova, no és una malaltia greu. És només una de les infeccions que tenim, molt menys greu que la salmonel·losi, molt menys greu que el botulisme." 

El Cryptosporidium es reprodueix en aigües estancades, com piscines, rius o llacs
El Cryptosporidium es reprodueix en aigües estancades, com piscines, rius o llacs

Un cop el paràsit entra a l'aigua, a través de femtes o restes, el clor per tractar les aigües d'una piscina no elimina el bacteri, fet que pot provocar el contagi entre persones, tal com explicava l'infectòleg Robert Güerri:

"El que el fa una mica especial és que té una forma de resistència, aquest protozou, que li permet viure en aigües clorades. Això fa que a les piscines, tot i que hi hagi clor, si les contamina hi pot créixer i infectar persones. Que és bàsicament el que ha passat aquí."

Els experts sí que alerten que el paràsit és més preocupant si afecta menors, ja que pot provocar deshidratació, i també persones immunodeprimides. 

Les autoritats sanitàries recorden que quan es té un quadre de gastroenteritis és recomanable esperar 14 dies per tornar a banyar-se, així com rentar-se bé les mans després d'estar en contacte amb restes de femta, per exemple d'un nadó.

 

ARXIVAT A:
SalutTurisme
Anar al contingut