Quan es començarà a notar en la factura de la llum el topall al preu del gas?

Analitzem quant es podrà estalviar un consumidor mitjà en la factura elèctrica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra
Actualitzat

El consell de ministres ha aprovat finalment el topall al preu de gas. Amb aquest límit es busca frenar -almenys durant un temps- l'actual escalada de preus de la factura energètica, que, si bé estava pujant des de fa mesos, la guerra a Ucraïna ha acabat de disparar.

El mecanisme aprovat està pendent d'un últim vistiplau de la Comissió Europea, que pot trigar entre una setmana i 10 dies -segons el govern espanyol- i que haurà de significar una rebaixa de la factura.

Amb el topall al preu del gas, un consumidor mitjà tornaria a pagar una factura de la llum similar a la d'ara fa un any
Amb el topall al preu del gas, un consumidor mitjà tornaria a pagar una factura de la llum similar a la d'ara fa un any


Una manera de veure'n l'impacte és comparar factures, tenint en compte un consumidor mitjà, segons els criteris de la Comissió Nacional de la Competència; un client amb 4,47kW de potència contractada, i un consum anual de 3.230 kWh a l'any (831 kWh en horari punta, 802 kWh hora plana, 1.597 kWh hora vall). D'acord amb aquests criteris, aquest consumidor va pagar l'abril de l'any passat uns 65 euros en la factura de la llum.

Aquest abril, la factura es va disparar un 41%, fins els 92,36 euros. Quan hi hagi un topall al preu del gas, el cost de l'electricitat caurà i s'abaratirà la factura. El número final depèn de molts factors, i dels alts i baixos del mercat, però els experts apunten a una reducció al voltant del 30%. En teoria, si es mantenen les actuals condicions, dels 90 euros de l'abril tornaríem a un preu similar al de l'any passat, al voltant dels 65 euros.

Una bombeta sobre una factura de la llum
Una bombeta sobre una factura de la llum (EFE)


El mecanisme aprovat aquest divendres pel govern espanyol redueix els beneficis extraordinaris de les elèctriques, quan es cobrava a preu de gas l'electricitat produïda amb altres fonts d'energia. La ministra de Transició ecològica, Teresa Ribera, assegura que s'eliminarà "l'efecte contagi" del gas: 

"L'efecte més immediat és que l'única electricitat que es pagarà a cost de gas serà la que s'hagi generat utilitzant gas natural. Eliminem, per tant, l'efecte contagi de la resta de tecnologies, allò que passava quan pagàvem a preu de gas el que costava molt menys de produir".

 

 


Com funciona el mercat elèctric?

Per entendre-ho, cal conèixer a grans trets com funciona el mercat elèctric. Els diferents productors ofereixen al mercat la seva energia. Primer ho fan les centrals nuclears, i després la resta de renovables. Si amb això no n'hi ha prou per cobrir la demanda, entren en funcionament les centrals de cicle combinat, les últimes a arrencar, perquè són les més contaminants i les més cares, i és que necessiten gas, que ara està pels núvols.

Com que és l'última energia a entrar, marca el preu de la resta. I els últims mesos -amb preus del gas al voltant dels 90 euros el megawatt hora- hem vist com el preu final de l'electricitat arribava als 210 euros. I és que a part del gas, aquestes plantes tenen altres costos, com pagar per la contaminació que emeten.


Topall al preu del gas a 48 euros

Amb el topall aprovat avui, el gas marcaria un preu mitjà de 48 euros. L'efecte immediat rebaixaria el preu final de la llum als mercats majoristes fins els 130 euros/MWh. Ara bé, això no deixa de ser un topall fictici, i les centrals de cicle combinat hauran de continuar pagant el gas al seu preu real, i algú els haurà de pagar aquesta diferència. 

L'assumiran, d'entrada, els clients del mercat regulat, que són els primers que se'n beneficiaran, del topall. Malgrat això, remarca Ribera, els consumidors notaran la rebaixa a la factura:

"Fins i tot pagant el preu del gas a aquest preu, per damunt del cost de referència, sabem que els consumidors en sortiran beneficiats".

Els clients del mercat lliure ho faran conforme vagin renovant els seus contractes, uns contractes, deia la ministra, que haurien d'abaratir-se, perquè ara també tindran com a referència un mercat majorista amb preus més moderats.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut