Putin guanya la consulta per continuar en el poder fins el 2036 i superar Stalin
Putin identificant-se abans de votar (Reuters/Sputnik Photo Agency)

Putin guanya la consulta per continuar al poder fins al 2036 i superar Stalin

Un 77,9% hi ha votat a favor, però hi ha hagut un miler de denúncies d'irregularitats

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin ha obtingut un ampli suport a les urnes per perpetuar-se en el poder. Els russos han votat una reforma constitucional que li permetrà mantenir-se al Kremlin més enllà del 2024, concretament dos mandats més, fins al 2036. Ja serien 36 anys al capdavant del país. Això vol dir que Putin podria superar Ióssif Stalin, que va governar durant 29 anys, entre el 1924 i el 1953.

Segons la Comissió Electoral Central, un 77,9% hi han votat a favor, i la participació ha arribat al 64%. El resultat del plebiscit és gairebé idèntic al de les eleccions presidencials del 2018, quan Putin va obtenir el suport del 76,7% dels electors.

Els russos han pogut votar durant els sis dies previs al plebiscit d'aquest dimecres. Un dispositiu en principi per evitar aglomeracions en plena pandèmia, però que l'oposició ha considerat propici per incórrer en el frau i en la manipulació de resultats. Hi ha hagut un miler de denúncies d'irregularitats.

Tot plegat enmig de l'augment constant de contagis per Covid-19. 6.700 en les últimes 24 hores, que situen Rússia en el tercer lloc de països amb més infectats, i s'acosta a un total de 700.000 i gairebé 10.000 morts.


Pressions i irregularitats
 

Putin guanya la consulta per continuar en el poder fins el 2036 i superar Stalin
Recompte de paperetes (Reuters/Anton Vaganov)
Reuters/Sputnik Photo Agency
Detenció d'un opositor a Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)


Vladímir Putin ja fa dues dècades que ocupa càrrecs de màxim poder a Rússia. Però l'opositor Aleksei Navalni ha dit que mai reconeixeran el resultat.

A la versió oficial no figurarà, per exemple, que hi ha hagut pressions per enviar els treballadors a votar, una campanya oficialista monolítica a favor del sí, que hi ha persones que han votat més d'un cop ni que s'han arribat a fer rifes de cotxes i apartaments entre els electors.

Si res ho impedeix, doncs, el candidat principal a les eleccions presidencials del 2024 serà un cop més Vladímir Putin. L'oposició haurà de pensar quina és la millor estratègia a seguir a partir d'ara.

ARXIVAT A:
RússiaVladímir PutinEleccions
Anar al contingut