Acte solemne de presentació del Consell per la República (ACN)
Acte solemne de presentació del Consell per la República (ACN)
Barcelona

Puigdemont presenta el Consell per la República per fer passos sense "cap 155"

Un acte solemne posa en marxa l'organisme que vol internacionalitzar el procés, pilotat per l'expresident i l'exconseller Toni Comín

Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Consell per la República s'ha presentat en societat amb un acte al Palau de la Generalitat. Presidit des de Waterloo per Carles Puigdemont i amb un paper destacat de l'exconseller Toni Comín, aquest organisme es posa en marxa per internacionalitzar el procés.

Es tracta d'un organisme que no serà finançat amb diners públics, però que treballarà amb les institucions públiques i la societat civil catalana.

El Consell és un dels pilars de la legislatura i serà pilotat per Puigdemont i Comín.

En una intervenció per videoconferència, tots dos han dit que faran camí per fer efectiva la República i, per això, crearan un registre de ciutadans que vulguin participar directament en les decisions a prendre.

Com funciona el registre del Consell per la República

Més de 500 persones ja estan inscrites al registre, que permetrà escollir els 100 membres de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, segons s'explica a la pàgina web.

Aquest centenar de membres sortiran, a parts iguals, de la societat civil, càrrecs electes locals, electes legislatius i residents a l'estranger. Podran votar els majors de 16 anys inscrits al registre.

Aquesta assemblea escollirà el Consell per la República definitiu, després d'unes eleccions.  

Fer república i defensar el mandat de l'1-O


El cap de files de JxCat i impulsor la Crida ha definit el Consell com un "espai de participació i de coordinació" que permeti arribar allà on les institucions catalanes no ho puguin fer.

Carles Puigdemont ha assegurat que el Consell podrà "fer república" però sense estar sotmès als "abusos de l'Estat":  

"Al Consell li toca fer república de manera més desacomplexada. I també de manera més lliure. I de manera més segura. A l'empara dels abusos de l'Estat. I ho farem des d'Europa i també des de Catalunya. Ho farem de manera presencial i també tecnològica. Ho farem sense cotilles ni amenaces, perquè a nosaltres no es poden aplicar cap 155.

Ens estem preparant millor davant de qualsevol nova onada de represssió i intervenció de les nostres institucions i, sobretot, avançarem a dotar de continguts els debats que l'Estat no vol que tinguem en el Parlament i a fer polítiques que no vol que faci el nostre govern."

Per Comín, el Consell ha de defensar el mandat de l'1 d'octubre:

"Si no volem deixar que la llavor que els ciutadans van plantar l'1 d'octubre mori, i volem que aquella llavor broti i es vagi fent robusta, el Consell per la República és del tot necessari.

El Consell treballarà conjuntament amb les institucions públiques catalanes i amb la societat civil. Per això no es limitarà a treballar en l'àmbit de la internacionalització, sinó que també estarà disposat a treballar en aquelles altres qüestions que considerin les entitats de la societat civil i les institucions de la Generalitat."

 


El Consell per la República s'ha posat en marxa en un acte solemne al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb el govern en ple i el president del Parlament.

Centenars de persones han seguit l'acte de constitució des de la plaça Sant Jaume.

 

ARXIVAT A:
Independència Carles Puigdemont Toni Comín Procés català Govern empresonat Consell per la República

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut