Mobilització de Tsunami Democràtic, el 18 de desembre de 2019 a Barcelona (ACN/Aina Martí)
Mobilització de Tsunami Democràtic, el 18 de desembre de 2019 a Barcelona (ACN/Aina Martí)

PSOE, ERC i Junts titllen de maniobra política el nou pas de García-Castellón en el cas Tsunami

Els de Puigdemont pressionen per incorporar les seves esmenes, mentre que el PSOE assenyala que no hi ha res més a negociar sobre el text de la llei

Actualitzat

La reacció d'ERC, de Junts i del PSOE coincideix: amb el moviment d'aquest dijous d'atribuir vulneració de drets humans en les lesions que van patir els policies nacionals personats en la causa de Tsunami Democràtic, el jutge Manuel García-Castellón ha anat encara un pas més enllà.

Segons socialistes i independentistes, el jutge ha fet ben evident que vol deixar en paper mullat la llei d'amnistia, tot i els canvis pactats per PSOE, ERC i Junts per intentar protegir els encausats en el cas de Tsunami Democràtic i els CDR. 

Fonts socialistes acusen el magistrat de treure's avui totes les caretes i de pressionar el legislatiu, sense respecte per la separació de poders. En aquest sentit, la diputada socialista Carmen Calvo li ha demanat a García-Castellón que "no es pronunciï fins que l'amnistia es converteixi en llei".

Fonts del PSOE també responen ja a l'altra qüestió que ha generat el moviment de peces del jutge i assenyalen que no hi ha res més a negociar sobre el redactat de la llei orgànica. Mantenen, per tant, la seva negativa a suprimir el terrorisme com a excepció en els casos a amnistiar; malgrat que les interlocutòries del jutge insisteixin que els investigats van cometre els actes més greus de terrorisme contemplats en la Constitució espanyola i la Carta Europea de Drets Humans.
 

Les decisions judicials anunciades aquest dijous per García-Castellón han multiplicat les incerteses de les forces catalanes. Sospiten que l'instructor encara pot fer més moviments per demostrar que la llei no l'aturarà. ERC, però, no veu necessari un nou redactat de la llei malgrat els "sabotatges" comesos pel magistrat, com els ha qualificat la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà.

Des de Junts no es tanca la porta a la modificació del text. Recorden que encara hi ha vives les esmenes que ells van proposar per aconseguir una llei sense escletxes. A cinc dies de la votació de la llei al ple del Congrés, els de Carles Puigdemont confien a poder-les incorporar; malgrat que els socialistes s'hi oposin. El vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, demana que s'aparti del cas García-Castellón o que se l'inhabiliti. 

Tant juntaires com republicans remarquen que la decisió de García-Castellón s'ha conegut en paral·lel a la feta pública per la presidenta del Tribunal Europeu de Drets Humans. Síofra O'Leary ha advertit aquest dijous que "un jutge no es pot posicionar sobre l'esborrany d'una llei abans que s'aprovi perquè seria interferir en un procés democràtic".

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàGovern espanyolAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut