Les piscines hauran de limitar l'aforament per respectar una distància mínima de 2 metres entre usuaris
Les piscines hauran de limitar l'aforament per respectar una distància mínima de 2 metres entre usuaris (Europa Press)

Protocol per obrir piscines: aforament limitat i extrema desinfecció

No està permesa l'obertura de piscines fins a la fase 2 de la desescalada del confinament

Actualitzat

El govern espanyol ha publicat un protocol de cara a l'obertura de les piscines. Inclou mesures com ara limitar-ne l'aforament, netejar-ne de manera exhaustiva tots els materials i superfícies i establir-hi distàncies mínimes obligatòries entre usuaris.

L'obertura de les piscines per ús recreatiu està prevista a la fase 2 de la desescalada. Però quan sigui possible obrir-les, caldrà que les piscines públiques i de recintes hotelers o d'establiments esportius compleixin una sèrie de requisits que marca el Ministeri de Sanitat:

- L'aforament serà limitat per garantir una distància física mínima de 2 metres entre persones. S'haurà de doblar la superfície destinada a cada persona abans de la pandèmia als espais a l'aire lliure i triplicar-la als espais tancats.

- El socorrista o una persona designada per la direcció de la piscina serà l'encarregat de regular que no se superi el nombre de persones que poden estar dins de cada espai de bany i regular-ne l'accés.

- Perímetre de seguretat per als objectes personals. Tots els objectes personals (bosses, tovallola, crema, sabates...) hauran d'estar dins d'aquest perímetre de seguretat per evitar el contacte amb altres usuaris.

Mesures de neteja dels espais

- Els espais interiors s'hauran de ventilar a fons: es recomana obrir portes i finestres per afavorir la ventilació de vestidors i banys. Caldrà revisar que les instal·lacions d'aire estan en un bon estat de conservació i desinfecció.

- Desinfecció de materials i superfícies: s'haurà de netejar i desinfectar almenys dos cops al dia totes les zones de trànsit i on estan els banyistes, fent especial atenció a la zona de vestidors, dutxes, lavabos i taquilles. Caldrà extremar la neteja de les superfícies de contacte més habitual: aixetes, baranes o els poms de les portes.

- Es valorarà si les gandules es prohibeixen o bé si poden estar prou separades perquè es garanteixi la distància mínima de seguretat entre les persones. Si n'hi ha, les gandules no podran ser d'ús compartit, s'hauran de desinfectar després de cada ús i s'autoritza l'ús de fundes rebutjables.

- Les instal·lacions han de comptar amb un sistema de depuració física i química de l'aigua capaç d'eliminar el SARS-CoV-2

- S'afavorirà el pagament amb targeta o aplicacions mòbils per evitar l'intercanvi de moneda.

Mesures d'higiene personal

S'aconsella instal·lar sistemes per a la desinfecció de mans a l'entrada de la piscina i marcar a terra línies que assenyalin la distància física entre persones a la recepció.

- El calçat s'haurà de desinfectar. Per facilitar-ho, cada piscina haurà d'incorporar un sistema de neteja i desinfecció de les sabates i es recomana que s'utilitzi un calçat exclusiu quan s'accedeixi a les instal·lacions.

- Es posarà a disposició dels usuaris una bossa de plàstic per dipositar la brossa a la sortida dins d'un cubell amb tapa i pedal.

El protocol també recull que serà el socorrista, o una figura anàloga, qui haurà de vetllar perquè es compleixin totes les mesures. A més, cada establiment podrà establir un protocol de seguretat específic addicional segons les característiques de cada instal·lació.

Sanitat ha aclarit que el principal risc de les piscines degut al virus SARS-CoV-2 no és l'aigua, sinó les interaccions entre persones sense respectar les distàncies de seguretat. Segons el ministeri, si es revisa "el bon funcionament, manteniment i desinfecció" de les instal·lacions de piscines, jacuzzis o balnearis, el virus quedaria inactiu.

 

El socorrista, o una figura anàloga, haurà de vetllar perquè es compleixin totes les mesures de seguretat
El socorrista, o una figura anàloga, haurà de vetllar perquè es compleixin totes les mesures de seguretat (EFE/ Koen Van Weel)
ARXIVAT A:
DesescaladaFases de la desescaladaCoronavirus Salut
Anar al contingut