Resposta de la policia llançant gasos lacrimògens (Reuters)
Resposta de la policia llançant gasos lacrimògens (Reuters)

Protesta massiva davant del Parlament de Hong Kong contra les extradicions a la Xina

La policia ha carregat amb gasos lacrimògens i pilotes de goma contra els manifestants que han impedit a la cambra autoritzar la tramitació de la polèmica llei

RedaccióActualitzat

Greus enfrontaments a Hong Kong entre la policia i els manifestants als voltants del Parlament. Els milers de concentrats, majoritàriament estudiants, protesten en contra d'un projecte del govern per autoritzar les extradicions cap a la Xina.

La policia ha reprimit els manifestants amb gas pebre, pilotes de goma, gasos lacrimògens i cops de porra.
 

 

Milers de manifestants al voltant del Parlament (Reuters) 


Alguns dels qui protesten han intentat entrar al Parlament i el president de l'assemblea, que està dominada per diputats pro Pequín, ha decidit ajornar el debat sobre el polèmic projecte de llei d'extradició.

L'excolònia britànica va viure diumenge la manifestació més multitudinària des del 1997, quan Hong Kong va tornar en mans de la Xina. Un milió de persones van sortir al carrer en contra dels canvis legislatius que permetran extradir a Pequín.

La llei que pretenen tirar endavant les autoritats permetria tramitar les sol·licituds d'extradició de jurisdiccions sense acords previs -en particular, la Xina i Taiwan- i també sense supervisió legislativa.


Resposta massiva al carrer

Els ànims ja s'han començat a escalfar de matinada i a primera hora d'aquest matí l'edifici del Parlament quedava encerclat i tallada una de les principals artèries de la ciutat.

La Revolució dels Paraigües havia promès el 2014 que tornaria als carrers de Hong Kong i així ha estat. Per alguns manifestants, com Stella Cheung, el fet que el govern tirés endavant la llei, tot i la manifestació multitudinària de diumenge, requeria una resposta més contundent.
 

"Si armem una protesta, si generem algun tipus d'incident, d'alguna manera més violenta, serà l'única manera que el govern escoltarà la nostra preocupació."


La primera victòria aparent dels concentrats: el Parlament anunciava que la segona lectura del projecte de llei quedava ajornada i no donava data ni hora per reprendre el debat.

Els dos bàndols s'han rearmat. La policia amb material antidisturbis i els manifestants, amb tanques i maons per fer barricades. Les autoritats han demanat que els manifestants marxessin a casa. Però havien vingut, deien, per quedar-s'hi fins que el govern retiri la llei d'extradició. Els agents antidisturbis han respost amb contundència, llançant pilotes de goma i disparant gasos lacrimògens.

 

Gran desplegament policial per reprimir les protestes (Reuters)
 

Els manifestants han llançat diversos objectes com maons i tanques (Reuters)
 

Els antidisturbis han utilitzat gasos pebre i lacrimògens contra els concentrats (Reuters) 


Por de ser traslladats a la Xina continental

Des dels mitjans periodístics de Hong Kong s'afirma que les protestes les organitzen grups "separatistes i extremistes" que actuen, diuen, sota "la interferència de forces estrangeres, particularment els Estats Units". Segons un editorial de l'oficialista Global Times, "es tracta d'un incident violent que ha generat fortes crítiques de diferents grups de la societat hongkonguesa i que perjudica greument l'estabilitat i la prosperitat de la ciutat". Aquest mitjà qualifica d'"irresponsables" els que "inciten la gent jove a fer protestes als carrers".

En tot cas, la proposta de llei xoca amb l'oposició d'un ampli ventall social, des d'estudiants a empresaris, que han expressat la seva preocupació pel risc que residents a Hong Kong acusats de delictes siguin traslladats a la part continental de la Xina.

D'aquesta manera, activistes locals, periodistes crítics o dissidents que viuen en aquest territori podrien ser enviats al gegant asiàtic per ser jutjats, amb la falta de garanties de tota mena que això representaria.

ARXIVAT A:
XinaDrets humansHong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut