Profanen les tombes de Pablo Iglesias, fundador del PSOE, i de "La Pasionaria" (EFE)
La tomba de Dolores Ibárruri al cementiri de l'Almudena (EFE)
Madrid

Profanen les tombes de Pablo Iglesias, fundador del PSOE, i de "La Pasionaria"

També han atacat el monument als "Caídos de la División Azul", de signe ideològic contrari, al cementiri madrileny de l'Almudena

Actualitzat

Les tombes del fundador del PSOE, Pablo Iglesias, i de la dirigent del Partit Comunista Dolores Ibárruri (la Pasionaria) han estat tacades amb pintura blanca. El monument als "Caídos de la División Azul" també ha patit atacs.

 

Aquestes tombes i monument són en dues zones separades dins del cementiri de l'Almudena, a Madrid. La de Pablo Iglesias i la de la Pasionaria són a la zona laica, mentre que el monument als morts de la División Azul és a la zona catòlica. A la mateixa zona catòlica del cementiri han aparegut banderes republicanes pintades de negre en el monument que recorda les "Tretze Roses", afusellades pel franquisme el 1939.

Tomba de Pablo Iglesias (EFE)


No queda clar quina és la intenció política d'aquests atacs o si estan fets per un sol grup.
 

Reaccions polítiques

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tuitat contra l'aquest atac a la tomba del fundador del seu partit.

 

Mauricio Valiente, tercer tinent d'alcalde de Madrid, ha dit que des del seu partit, Ahora Madrid, es farà una declaració de condemna al ple de l'Ajuntament.

 

Per la seva banda, la Fundación Francisco Franco també ha volgut opinar sobre els fets i ha aprofitat per demanar que "es deixin en pau els morts".

 

Altres atacs a la Divisón Azul

Al 2017 ja hi va haver una onada d'atacs a tombes relacionades amb la Guerra Civil: a la de la família de José Calvo-Sotelo, líder de l'extrema dreta, i al mausoleu de la División Azul hi van aparèixer missatges que deien "Nazis no", "Mort al fascisme" i "Mort a l'Estat". En aquests atacs, també van rebre les estàtues de Lola Flores i el seu fill Antonio.

El cementiri de l'Almudena és el més gran de Madrid i un dels més grans d'Europa occidental. Al recinte també hi havia un monument als "Caídos de la Legión Cóndor" que l'Ajuntament de Madrid va retirar al 2017.

ARXIVAT A:
PSOEMemòria històrica
Anar al contingut