Aaron James i el cirurgià Eduardo Rodríguez en una foto després de l'operació
Estats Units

Primer trasplantament al món d'un ull sencer, "una proesa tremenda"

Un equip de 140 professionals va fer una operació de gairebé un dia a Nova York: la medicina ho considera un gran avenç que podria portar, en un futur, a moltes persones a recuperar la visió

Treballava en línies elèctriques d'alt voltatge d'Arkansas, als Estats Units, quan va tocar accidentalment un corrent elèctric de 7.200 volts i va perdre la meitat de la cara.

Es tracta d'Aaron James que ara, gairebé dos anys més tard i després de 21 hores d'intervenció quirúrgica, ha rebut el trasplantament de mitja cara i ha estat el primer a rebre un trasplantament d'un ull sencer.

Ja fa anys que la medicina havia aconseguit fer trasplantaments de còrnies, però mai s'havia fet el trasplantament complet d'un ull.

Per a James i també per a la medicina, la seva operació va molt més enllà:

"Si finalment hi puc veure, fantàstic. Però si això pot ser l'inici d'un nou camí en aquest camp mèdic, llavors ja estic satisfet"

Fins a 140 professionals han format part d'aquest miraculós trasplantament i els experts han coincidit en considerar-lo un avenç que podria portar, en un futur, a moltes persones a recuperar la vista.

Un dels cirurgians que ha liderat l'operació al centre mèdic NYU Langoone Health de Nova York, Eduardo Rodríguez, ho ha considerat una "proesa tremenda":

"El simple fet que hàgim aconseguit el primer trasplantament d'ull sencer és una proesa tremenda que fins ara es creia que no era possible. Hem fet un gran pas endavant i hem aplanat el camí per obrir un nou capítol en la restauració de la visió."

Ara bé, el trasplantament no vol dir que James ja hi pugui veure. Per ara els doctors han dit que la sang li està arribant a la retina, la part de l'ull que envia missatges al cervell. Però no hi ha cap certesa que pugui recuperar la visió, tot i que tampoc neguen que hi pugui haver aquesta possibilitat.

Tant la cara com l'ull prové d'un donant d'uns 30 anys. Durant la cirurgia, els metges hi han injectat cèl·lules mare adultes per ajudar a la recuperació de l'ull. 

 

ARXIVAT A:
SalutEstats Units
Anar al contingut