Primer judici del cas de Banca Privada d'Andorra, intervinguda ara fa gairebé 3 anys

Es jutja si existeix una trama internacional de blanqueig de capitals

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat a Andorra el primer judici del cas de Banca Privada d'Andorra (BPA), que va ser intervinguda ara fa gairebé 3 anys. El fet va provocar la pitjor crisi financera que ha viscut el país.

Es jutja si existeix una trama internacional de blanqueig de capitals a través d'aquest banc. El principal acusat del judici és l'exdirector general de BPA, Joan Pau Miquel Prats, que ha estat a la presó gairebé 2 anys. I entre els altres 23 acusats hi ha alts directius, alguns d'ells membres precisament del comitè de prevenció del blanqueig, i d'altres són gestors.

Però no es preveu que aquest dilluns comencin a declarar, perquè les seves defenses han presentat un gran volum de qüestions prèvies que el jutge haurà de valorar. Consideren que hi ha hagut irregularitats en la instrucció i demanen, fins i tot, que el govern andorrà no exerceixi d'acusació particular.

En les primeres qüestions prèvies, l'advocat de Miquel ha defensat que el presumpte delicte de blanqueig de capitals per part de l'empresari valencià Rafael Pallardó ja s'estava investigant amb anterioritat. Pallardó hauria enviat a la Xina prop de 70 milions d'euros procedents de les activitats il·lícites de la trama Gao Ping.

Els propietaris en aquell moment de BPA, els germans Cierco, van ser desimputats del cas i només hauran de declarar com a testimonis.

El detonant de la desaparició de BPA va ser el 10 de març del 2015, quan una nota del Tresor nord-americà acusava el banc de blanquejar diners provinents del crim organitzat de la Xina, Veneçuela i Mèxic. Això va portar el govern d'Andorra a intervenir-lo. Des de llavors, es va cessar la cúpula directiva i es va desmantellar l'entitat, que només va conservar els comptes d'origen sospitós. Els que es va poder demostrar que no tenien un origen irregular van passar a un banc de nova creació, que s'ha anomenat Vallbanc.

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut