Un ple del Consell de Mallorca, el mes de novembre passat (Europa Press)
Un ple del Consell de Mallorca, el mes de novembre passat (Europa Press)

PP i Vox aproven el canvi de la Diada de Mallorca, i l'oposició els acusa d'anticatalanisme

Fins ara la Diada se celebrava el 31 de desembre, quan es va incorporar a la Corona d'Aragó, i ara serà el 12 de setembre, quan es va constituir la Corona de Mallorca

RedaccióActualitzat

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous canviar la data de la Diada de Mallorca, del 31 de desembre al 12 de setembre, amb els vots a favor del PP i de Vox, partits que han promogut el canvi.

En contra han votat el Partit Socialista, Més per Mallorca i el Pi, que han qualificat el canvi de "nyap" basat en una "idea pobra i limitada" de Mallorca utilitzant "el poder absolut" de la majoria.

En canvi el conseller de Presidència del Consell, Toni Fuster, ha afirmat que és un canvi fruit de criteris històrics i del consens a l'illa, tot i que ha admès que també es deu a compromisos amb Vox.

La Diada de Mallorca es celebrava tradicionalment el 31 de desembre, que és el dia del 1229 que el rei Jaume I va entrar a la ciutat de Palma i l'illa va passar a formar part de la Corona d'Aragó. És la data que reivindiquen molts historiadors medievals i el sobiranisme polític.

Però, a partir de la votació d'aquest dijous, el ple del Consell l'ha passada al 12 de setembre, en commemoració que en aquesta data del 1276 es va inscriure la Corona de Mallorca.

Es dona el cas que aquesta segona data la va instaurar en el seu moment la líder d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, quan va ser presidenta del Consell.

El Consell argumenta que 28 ajuntaments dels 53 que té l'illa avalen el canvi de data i també s'agafa a un informe de tres historiadors que avalen el 12 de setembre perquè Jaume II va firmar els drets i privilegis de la Corona de Mallorca.

Manifestació sobiranista a Palma la vigília de la Diada de Mallorca, el 30 de desembre de l'any passat
Manifestació sobiranista a Palma la vigília de la Diada de Mallorca, el 30 de desembre de l'any passat (Europa Press)

Altres historiadors, en canvi, defensen que Mallorca s'identifica amb el 31 de desembre, quan les tropes de Jaume I van entrar a Madina Mayurqa, ara Palma. De fet, reivindiquen que és la festa civil més antiga d'Europa. I afegeixen que aquest canvi de data és només per anticatalanisme.

Més per Mallorca, ho troba una maniobra sense sentit i creu que és una paradoxa que PP i Vox ara es facin seu el 12 de setembre que va instaurar Unió Mallorquina, un partit que es declarava nacionalista.
 

 

ARXIVAT A:
PPIlles BalearsVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut