Posen càmeres a deixalleries i contenidors a la Conca de Barberà per evitar-ne un mal ús

L'abocament erroni de residus ha augmentat a la comarca que més recicla de Catalunya: ha passat del 82% de recollida selectiva al 78% en dos anys

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà instal·larà càmeres a les deixalleries i a les zones d'emergència dels municipis que fan la recollida porta a porta. L'objectiu és vigilar l'ús que es fa d'aquests contenidors per continuar vetllant pel reciclatge.

En els últims mesos, s'han apreciat diversos abocaments de residus sense reciclar de manera descontrolada. La Conca de Barberà és la comarca que més recicla de Catalunya, però han detectat una davallada, han passat del 82% de recollida selectiva el 2021 al 78%.

Sarral aprovarà sancions de 900 a un milió i mig d'euros

Durant aquestes últimes setmanes s'han instal·lat les càmeres de vigilància a diversos municipis com Santa Coloma de Queralt, Serral, l'Espluga de Francolí i Vilaverd. Més endavant es volen instal·lar a Barberà de la Conca i Vimbodí i Poblet.

L'Ajuntament de Sarral va detectar que algunes persones no reciclaven i deixaven la brossa a terra. Segons l'alcaldessa, Victòria Cañís, això embruta les zones d'emergència del municipi:

"Tot el que queda aquí fora dels contenidors, amb l'aire o si passen vehicles, es va escampant i queda tot ple de brutícia, àrees que haurien de ser un punt de reciclatge i neteja".

L'Ajuntament aprovarà aquest dimarts l'ordenança per poder posar sancions des dels 900 euros a més d'un milió i mig. Però, és decisió de cada municipi aplicar aquestes multes pel mal ús dels contenidors. A Montblanc, fins ara, no se n'ha posat cap, tot i que s'han identificat 200 infraccions.

Els municipis amb porta a porta superen l'objectiu de la UE

L'any passat es va fer una prova a l'àrea d'emergència i a la deixalleria de Montblanc. A partir d'aquesta prova pilot, l'àrea de medi ambient del Consell Comarcal va decidir posar càmeres als municipis que disposen del servei de recollida porta a porta.

Aquest sistema de recollida selectiva ha beneficiat els resultats en tots els municipis que ho disposen. Segons la Generalitat, aquestes poblacions se situen entre el 60% i el 80% de recollida selectiva.

La Unió Europea va fixar l'objectiu pel 2023 d'una recollida selectiva del 60% de residus urbans. A Catalunya, més de 200 municipis superen el percentatge, segons la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Tot i que la mitjana catalana encara queda allunyada. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, el 2021, la mitjana era del 47%.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut