Pfizer afirma que la seva vacuna és 100% eficaç en adolescents de 12 a 15 anys
Pfizer creu que la seva vacuna es podria administrar a adolescents abans de l'inici del nou curs (Reuters/Denis Balibouse)

Pfizer afirma que la seva vacuna és 100% eficaç en adolescents de 12 a 15 anys

Un assaig clínic en fase 3 conclou que fins i tot podria ser més eficaç que en els adults

Xavier DuranActualitzat

Pfizer/BioNTech han anunciat els resultats preliminars d'un assaig clínic que mostra una eficàcia del 100% de la seva vacuna contra la Covid en adolescents de 12 a 15 anys.

Segons la farmacèutica, en l'assaig no es va produir cap infecció entre els joves que van rebre la vacuna. Tots van produir anticossos i cap no va tenir efectes secundaris.

Pfizer ho ha anunciat aquest dimecres amb una nota de premsa on afirma que degut a la importància del tema enviarà aquestes dades a l'FDA abans que es publiquin, com explica Albert Bourla, director executiu de l'empresa:

"Planegem sotmetre aquestes dades a l'FDA per proposar una esmena a l'Autorització d'Ús d'Emergència en les properes setmanes i també les enviarem a altres reguladors d'arreu del món, amb l'esperança de començar a vacunar aquest grup d'edat abans de l'inici del proper anys escolar."

Pfizer també sotmetrà les dades a revisió perquè siguin publicades en una revista científica.


Cap infecció entre els vacunats

L'assaig es va fer amb 2.260 adolescents d'entre 12 i 15 anys. Es van produir 18 casos de Covid entre els que van rebre placebo i cap en el grup de vacunats. L'eficàcia, per tant, va ser del 100%.

La resposta immunitària dels vacunats va ser encara més potent al cap d'un mes de rebre la segona dosi. Va ser fins i tot superior a la produïda en un grup de 16 a 25 anys.

Tots els participants en l'assaig seguiran sent controlats durant dos anys per assegurar que la protecció es manté a llarg termini i que no hi ha efectes secundaris.
 

Assaigs en nens des de sis mesos

A la nota, Pfizer actualitza la informació sobre l'assaig simultàniament en fases 1, 2 i 3 de l'efecte de la vacuna en nens des de sis mesos a 11 anys. L'estudi es va iniciar la setmana passada.

S'administraran dues dosis, amb una diferència de tres setmanes, a tres grups: de sis mesos a dos anys, de dos a cinc anys i de cinc a 11 anys. Aquests últims han estat els primers a rebre la vacuna.

Moderna també ha començat a assajar la seva vacuna en adolescents i infants. Els resultats de la prova en joves de 12 a 17 anys es podrien saber en poques setmanes, però els dels resultats en nens no arribarien, com en el cas de Pfizer, fins a la segona meitat de l'any.

AstraZeneca també ha començat a assajar la seva vacuna en nens a partir de sis mesos i Janssen (Johnson & Johnson), per la seva part, diu que espera tenir els resultats en adolescents abans de fer proves amb menors de 12 anys.
ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut