Mesura de la glucosa punxant-se el dit

Per què tenir diabetis de tipus 2 suposa més risc de càncer? Troben una possible raó

L'estudi, liderat per metges i investigadors de Tarragona, apunta a més activitat, en diabètics, d'alguns gens que augmenten la secreció de certes proteïnes

Les persones amb diabetis de tipus 2, la que apareix normalment a l'edat adulta, tenen més risc de patir diferents càncers. Ara, un estudi fet a Catalunya apunta la possible causa d'aquesta relació: una major secreció de certes proteïnes del teixit adipós.

L'estudi l'ha liderat un equip de recerca de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), amb la col·laboració de l'Institut de recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), la Universitat de Barcelona i el centre de Regulació Genòmica (CRG-UPF). La recerca s'ha publicat a la revista Clinical and Translational Medicine.

A Catalunya, la diabetis afecta un 8% de la població de més 15 anys i un 20% de les persones de més de 65 anys. El nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 600.000 casos.

En el conjunt de l'estat, el 25% de la població o bé té diabetis o bé està en un estat previ o inicial de la malaltia, segons dades de l'estudi Di@bet.es, liderat pel CIBERDEM. A més, diversos estudis recents han aportat evidències que els pacients amb diabetis de tipus 2 tenen més risc de patir diversos tipus de càncer.

El 80% d'aquestes persones són obeses. Estudis previs han demostrat que, en persones amb obesitat i amb malalties metabòliques, les cèl·lules mare del teixit adipós i les seves funcions naturals, com generar cèl·lules que realment acumulen greix, estan alterades.


Proteïnes més secretades per les persones diabètiques

I com que certs tumors s'envolten de teixit adipós, els autors de la recerca actual es van centrar en cèl·lules mare d'aquest teixit, com explica Sonia Fernández-Veledo, investigadora principal del grup DIAMET (Diabetis i Malalties Metabòliques Associades) de l'IISPV i primera signant de l'article:

"Ens vam proposar investigar si aquestes cèl·lules mare de pacients amb diabetis produeixen molècules diferents que poguessin estar implicades en el desenvolupament de tumors".

Els autors han estudiat la proteòmica, l'anàlisi de les proteïnes que secreten les cèl·lules mare de pacients diabètics i no diabètics. En total, s'han identificat 52 proteïnes secretades de manera diferent de les cèl·lules mare del teixit adipós de pacients diabètics.

Els investigadors han observat que les proteïnes secretades per les cèl·lules mare de pacients diabètics són capaces d'augmentar l'expressió de diversos gens relacionats amb el càncer. També han vist que afavoreixen la capacitat invasiva de cèl·lules tumorals hepàtiques.

La investigació ha focalitzat l'atenció en la proteïna SUB1, una de les més secretades per les cèl·lules mare obtingudes de pacients amb diabetis. I els autors han identificat una nova funció que la relaciona amb la promoció de les propietats que afavoreixen el desenvolupament de tumors.

La SUB1 és responsable de la bona salut del nostre genoma i realitza funcions bàsiques, com ara la producció de proteïnes. Però actualment tumors de diferent classe es relacionen amb alteracions detectades en aquesta proteïna.

Aquesta troballa obre una nova via per investigar el tractament del càncer en aquest tipus de pacients, però caldran més estudis preclínics per determinar si la progressió del càncer es podria prevenir bloquejant la producció d'aquesta proteïna.

Els autors també remarquen que caldran més recerques "per una millor comprensió dels mecanismes moleculars subjacents a la interacció entre components del microentorn del tumor i com la xarxa complexa de comunicacions es pot promoure en certs entorns, com ara en malalties metabòliques".

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científicaSalut
Anar al contingut