Les vacunes no ens salvaran, a curt termini, de la mascareta ni de les restriccions
Portar mascareta en diverses situacions encara serà necessari força temps (Pexels/Pavel Danilyuk)

Per què les vacunes no ens deslliuraran de la mascareta ni de restriccions a curt termini

Diversos experts alerten que les mesures es podrien relaxar progressivament, però que s'hauran de mantenir encara durant uns mesos

Xavier DuranActualitzat

Les vacunes contra la Covid no evitaran que haguem de portar mascareta durant força temps. I haver passat la malaltia tampoc no garanteix que no es pugui tornar a agafar o transmetre.

Són els avisos en què insisteixen molts metges per evitar un relaxament que podria afavorir l'expansió del virus, ja molt elevada en aquests moments.

El desenvolupament de vacunes efectives en un temps rècord ha estat la notícia més important dels darrers mesos sobre la Covid-19. Però molts metges intenten apaivagar l'entusiasme excessiu de moltes persones, que potser ja es veien fent una vida pràcticament normal abans de l'estiu.

El doctor Rafael Padrós, responsable del Servei de Prevenció de Salut Laboral de l'Hospital de Sant Pau, assenyala que a curt termini no podrem anar sense mascareta:

"De moment no, fins que més del 80% dels ciutadans hagin estat vacunats. Potser podrem fer més activitats però mantenint mesures de precaució."

Hi ha diverses raons per mantenir tant la mascareta com la distància física i la limitació de mobilitat, de reunions i d'activitats. En un article publicat el dia de Nadal a la web de notícies de la cadena americana ABC, dos metges, Jay Bhatt i Shazia Ahmed, n'exposaven sis:

"La vacunació no proporciona immunitat instantàniament, els assaigs clínics no controlaven si els voluntaris vacunats duien o no mascareta, el món real no és igual a un assaig clínic controlat, el llindar per obtenir immunitat de grup no es coneix amb exactitud, la durada de la immunitat no se sap i no queda clar si les vacunes prevenen la transmissió de la Covid."

Aquest darrer és un dels punts més importants. Sabem que les vacunes eviten, amb una elevada efectivitat, que hi hagi una Covid greu i fan que qui estigui vacunat probablement si s'infecta la passi de forma asimptomàtica o de manera molt lleu.

Però no podem afirmar que ni les persones vacunades ni les que tenen immunitat perquè ja han passat la malaltia no poden transmetre el virus, com explica al 324.cat el doctor Daniel Prieto Alhambra, professor de Farmacologia i Epidemiologia i investigador de la Universitat d'Oxford:

"Aquesta és una pregunta que encara no té una resposta robusta, ni per la immunitat natural (postinfecció) ni per l'adquirida (postvacunació). Hi ha estudis en marxa sobre això, però no tenim una resposta sòlida, encara."

Per això, si una persona no està vacunada no es pot dir, de moment, que la protecció del grup impedeixi que s'infecti.


Possible relaxació al juny

El doctor Padrós explica al 324.cat que les persones no vacunades podran fer menys coses i moure's menys:

"Hi haurà, possiblement, un carnet de vacunació i qui estigui vacunat tindrà més facilitats per a certes activitats, com anar al cinema, al teatre o un restaurant. I per a qui no estigui vacunat, hi pot haver més restriccions, segons com evolucioni la pandèmia."

Tot dependrà, també, de com evolucioni la pandèmia i del percentatge de gent vacunada. Segons Padrós, "potser al juny ens podrem relaxar una mica, però portarem mascareta i tindrem certes restriccions tot el 2021".

Estar millor al juny permetria aixecar algunes mesures i això, a part de ser positiu per a tothom, tindria molta importància per a un país turístic com el nostre.

"Hem de pensar que només fa un any que coneixem aquesta malaltia i hem après moltes coses, però hem de ser prudents", adverteix Padrós.

El metge destaca un altre element important per fer èmfasi en la necessitat que el màxim de gent es vacuni i mantingui les precaucions:

"La gent ha d'entendre que hem de seguir utilitzant mesures, perquè hi ha gent amb Covid que acaba a l'UCI. Si evitem casos de Covid greu, hi haurà menys gent a l'UCI, que tindran capacitat per atendre altres malalts. I el mateix passarà amb tot el sistema sanitari si reduïm els casos de Covid."

Per tot això, si bé ens hem d'alegrar de tenir diverses vacunes efectives, mentre no s'hagin administrat a un percentatge molt elevat de la població -i no una dosi, sinó les dues que calen- i coneguem millor certs detalls, caldrà mantenir mesures que impedeixin la circulació del virus.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut