Per què els coreans estan bojos pels xurros de Barcelona?

Programes de televisió, guies turístics i l'estrella del K-Pop Jisoo han passat per la Xurreria San Román, que s'ha fet cèlebre al país asiàtic

Agustí FornéActualitzat

Qui qualsevol tarda, i especialment els caps de setmana, passi per la Xurreria San Román, al carrer Banys Nous de Barcelona, s'hi pot trobar una cua de persones coreanes. Aquesta afició té un perquè. O més d'un.

El perquè més immediat és de desembre de l'any passat. El grup de K-pop coreà Black Pink és un dels més populars de Corea del Sud van venir a Barcelona a fer un concert i l'endemà el van dedicar a fer turisme.

Entre d'altres, van visitar els llocs habituals i van passar per la Xurreria. Jisoo és una de les cantants. Es va enregistrar menjant xurros i ho va penjar al seu videoblog. Com que té 70 milions de seguidors, l'efecte va ser immediat: cua de coreans a l'establiment.


La xurreria a la televisió coreana

Però tot va començar fa una dècada, al programa de la televisió coreana "Got Boda Halbe". Un grup d'actors famosos de la tercera edat visitaven diferents ciutats del món. Van aterrar a Barcelona i van passar per la xurreria. Allà van trobar Luis San Román, segona generació d'un negoci que va obrir l'any 1968.

El segon pas va ser el 2017. Un popular actor coreà Kwon Hyuk Soo va passar per la xurreria amb el seu programa "One night food trip".

El programa 'One night food trip' de 2017 a la Xurreria San Román
El programa "One night food trip" del 2017 a la Xurreria San Román

Aleshores, el Luis ja es defensava parlant coreà i va ser un boom. Era un showman en potència. Tant que l'any passat va vendre el negoci per dedicar-se a fer de monologuista. Ara se'l pot trobar a @elmagochurri a TikTok.

 

Inclosa als tours coreans per Barcelona

Tan popular és la xurreria a Corea que guies turístics de Barcelona la inclouen en els seus recorreguts.

És el cas d'Eduard Guiu Lasmarias. Va viure set anys a Seül. Està casat amb una coreana i parla perfectament el coreà. "Allà tothom es preguntava on era aquest lloc on els famosos menjaven xurros. El boca-orella va funcionar i Barcelona i els xurros es van posar de moda."

Hi ha empreses turístiques que han vist una oportunitat i estan creant continguts per incloure-ho a la seva oferta. Ho està fent The Touring Pandas, que també inclou la xurreria en els seus tours per Barcelona.

"A Corea els xurros són un menjar de luxe."

Als joves coreans els agrada provar coses noves, explica la guia Bomin Song.

Així són els xurros que es fan a Corea
Així són els xurros que es fan a Corea

Un altre guia de la companyia, Hwa Jin Lee, ens explica que "a Corea no hi ha xurreries com les entenem aquí. Però sí que se'n venen a les fires o als parcs d'atraccions i també com a snacks, com si fossin patates fregides".
 

Les selfies de la xurreria

L'actual copropietari de la Xurreria San Román, Francisco Almendros, ha seguit la veta de l'antic amo i cuida molt la clientela coreana: "Els meus treballadors per iniciativa pròpia han après algunes frases fetes per poder parlar amb ells en el seu idioma."

I efectivament, els clients se sorprenen molt quan s'adrecen a ells en coreà.

Dahee Kim i Jaeeun Kim són una de les moltes parelles coreanes que han passat per l'establiment del barri Gòtic. Confessen que els han agradat molt els xurros i que són molt diferents dels que van provar al seu país. I confessen també que són uns dels centenars de coreans que al seu àlbum de fotos de Barcelona hi haurà una selfie a la Sagrada Família, a la catedral, a la Pedrera, al Parc Güell i a la Xurreria San Román.

L'àlbum de vacances d'alguns coreans inclou una foto a la xuerreria
L'àlbum de vacances d'alguns coreans inclou una foto a la xurreria
ARXIVAT A:
AlimentacióTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut