Pedro Sánchez: "Tots els independentistes catalans seran amnistiats perquè no són terroristes"

El president del govern espanyol es mostra convençut que els tribunals arribaran a aquesta conclusió

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha assegurat des de Brussel·les que l'independentisme català "no és terrorisme" i que veu "suficientment rigorós i sòlid" el text actual de l'amnistia.

En aquest sentit, el president del govern espanyol s'ha mostrat convençut que la llei que s'està negociant al Congrés permetrà que "tots els independentistes catalans" quedin amnistiats, perquè així ho conclouran els tribunals:

"L'independentisme català no és terrorisme. No ho és. Per tant, amb aquest projecte de llei jo estic convençut, i així al final ho conclouran els tribunals, que tots els independentistes catalans estaran amnistiats perquè no són terroristes."

Sánchez ho ha dit en la roda de premsa que ha ofert al final de la reunió extraordinària del Consell Europeu que s'ha fet aquest dijous a Brussel·les, tot just dos dies després del vot de Junts en contra de l'amnistia per forçar els socialistes a seguir negociant modificacions al text.

Junts considera que el text, tal com està escrit ara, deixaria escletxes perquè alguns jutges puguin intentar driblar l'amnistia, com demostrarien els últims moviments judicials en els casos Tsunami i Volhov.

Un extrem que neguen tant el PSOE --que, en la línia de Sánchez, sosté que no hi haurà més modificacions del text-- com ERC, que els últims dies ha criticat durament la decisió de Junts d'endarrerir l'aprovació del projecte de llei.

Amb tot, Sánchez no ha volgut tancar del tot la porta a la negociació. Durant aquests contactes per fer la llei, ha afirmat, "al final tots hem cedit", i ara "la clau és mantenir la temprança i la fermesa":

"La temprança per arribar a un acord i la fermesa sobre el fet que tot el que hem pactat fins ara és suficientment rigorós i sòlid per aconseguir l'objectiu de superar l'horitzó judicial del 2017."


La complexitat de la legislatura

El cap de l'executiu ha defensat el text actual sobre l'amnistia perquè és una llei "valenta, reparadora i constitucional", i ha insistit que l'objectiu és que surti de la cambra amb la mateixa constitucionalitat que té actualment.

Pel que fa a la possibilitat que no s'assoleixi un acord i Junts deixi l'executiu en minoria al Congrés dels Diputats, Sánchez ha recordat que ell "mai ha amagat" la "complexitat" de la legislatura.

En tot cas, ha recordat que té experiència en aquest tipus d'equilibris, perquè "és bastant clar que els únics capaços de gestionar aquesta complexitat som nosaltres".

En tot cas ha fet una crida a Junts perquè treballi per fer possible l'entesa. "Estem en una posició en què ja estem al moment d'afrontar de cara el retrobament total entre catalans i entre catalans i espanyols" i "fer pas transcendent i positiu per a la societat, perquè guanyarem en convivència".

Per tant, segons Sánchez, la complexitat "no és una excusa per no avançar". "Amb el projecte de llei que tenim ara, l'independentisme estarà amnistiat i podrem superar les causes i conseqüències judicials d'errors que ells també van cometre", ha conclòs.


Turull insisteix que cal modificar el text

Després de les paraules de Sánchez, Jordi Turull ha insistit aquest dijous a la tarda que cal introduir els canvis que siguin necessaris al text per evitar "arbitrarietats" dels jutges a l'hora d'aplicar-la.

El secretari general de Junts creu que és el moment de posar-se d'acord per modificar el text (3Cat)

En declaraicons als periodistes, el secretari general de Junts ha valorat positivament el plantejament de Sánchez, perquè assegura que uns i altres coincideixen que tots els independentistes perseguits han de ser amnistiats i que en cap cas se'ls pot acusar de terrorisme.

Una coincidència que, per Turull, hauria de ser prou motiu per posar-se d'acord i canviar el text:

"Justament per això, ara que estem d'acord hem de blindar-ho a la llei i no deixar-ho a les mans i a l'arbitrarietat d'alguns jutges que volen marcar l'agenda política."

 

Aragonès: "La llei no s'ha de posar en risc"

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avalat les paraules d'aquest dijous del president del govern, Pedro Sánchez:

"El president espanyol diu que els independentistes no som terroristes. És evident que això és així. Però, a més, jo hi afegeixo: els independentistes no som delinqüents."

En la seva intervenció en l'acte "Pregunta al president", celebrat a Bellpuig, Aragonès ha destacat que es tracta d'"una llei molt important" que "ha de servir per deixar enrere la repressió i obrir una nova etapa".

Segons el president català, "la llei és necessària, no s'ha de posar en risc", sinó que "s'ha d'aprovar com més aviat millor", en referència al vot negatiu de Junts dimarts al Congrés.

El president s'hi ha referit en un acte a l'Urgell
ARXIVAT A:
Pedro SánchezAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut