Open Arms a Barcelona
Open Arms a Barcelona

Open Arms arriba a Barcelona i demana ajuda per reparar o substituir el vaixell

L'organització Proactiva Open Arms necessita entre 800.000 i dos milions d'euros per reparar o canviar el seu vaixell insígnia

RedaccióActualitzat

L'Open Arms, vaixell insígnia de l'ONG Proactiva Open Arms, ha fet un crit d'auxili a la ciutadania perquè ajudin l'entitat a reunir els fons necessaris per tornar a navegar i continuar rescatant vides al Mediterrani com més aviat millor.

L'organització ha explicat la seva situació durant una roda de premsa a Barcelona, on ha arribat després de rescatar 363 persones, a les quals va desembarcar a Sicília, la setmana passada.

 

 

Ara l'embarcació entrarà al varador i se sotmetrà a una important reparació que pot mantenir-lo fins a dos mesos el vaixell, on en aquests moments hi ha fins a tres embarcacions a la deriva.

L'entitat juga contra rellotge, i és que, des que el cap de setmana passat van haver de parar a Itàlia per a una inspecció de 12 hores, han mort en aigües internacionals un mínim de 96 persones, a les quals ningú ha auxiliat. L'organització es queixa de les traves i de les inspeccions governamentals a què estan sotmesos contínuament.

 

 

Necessiten entre 800.000 i dos milions d'euros

Perquè la situació no sigui tan dramàtic, Open Arms necessita entre 800.000 i dos milions d'euros per poder reparar el vaixell o bé comprar una embarcació nova, l'opció que consideren més "viable" a causa de les constants avaries.

Segons el fundador de l'ONG, Òscar Camps, el vaixell "ha esgotat les seves possibilitats de navegació segura" després de 47 anys d'antiguitat i d'haver rescatat unes 7.000 vides els últims dos anys i mig.

De moment, i mitjançant una campanya que van posar en marxa el mes passat, ja han aconseguit recollir 425.000 euros de diversos donants. Tal com ha comunicat Camps, prefereixen que "molta gent aporti pocs diners" en lloc que dues o tres persones sufraguin totes les despeses:

 

"Si Open Arms reflota, qualsevol administració, fins i tot l'espanyola, pensarà que gaudim del suport de la ciutadania, i serà més difícil incórrer en segons quines tècniques i tàctiques per dificultar o bloquejar la presència de vaixells al mar."

 

Els únics que rescaten vides al Mediterrani central

La urgència de l'organització té un motiu clar: és l'única que rescata vides al Mediterrani central, on són constants els naufragis de precàries embarcacions amb persones a bord que s'han vist obligades a fugir dels seus respectius països per sobreviure.

Òscar Camps:

 

"Si estem enmig de la mar el protegim, perquè si hi som nosaltres forcem que l'administració faci la seva feina."

 

Camps: "Salvini ha de pagar per impedir desembarcar 131 migrants"

D'altra banda, i dos dies després que el Senat d'Itàlia retirés la immunitat al líder de la ultradretana Lliga Nord, Matteo Salvini, Camps ha opinat que l'exministre de l'Interior italià "ha de pagar el preu" per haver impedit el desembarcament de 131 emigrants l'estiu passat:

 

"Ha de pagar el preu d'haver bloquejat, impedir desembarcar i provocar el patiment innecessari a persones que ja venien amb un alt grau de patiment, tortura, i fins i tot, tota mena de seqüeles."

 

 

Salvini podria ser processat pels delictes de "segrest de persones" i "abús de poder" per impedir que més d'un centenar d'emigrants a bord de la nau Gregoretti de la Guàrdia Costanera desembarquessin a Itàlia fins que altres països de la Unió Europea acceptessin fer-se'n càrrec.

 

Camps, contrari a la interpretació d'Estrasburg favorable a Espanya en l'expulsió de dos subsaharians

Camps també ha dit que no entén la interpretació del tribunal d'Estrasburg favorable a Espanya, quan diu que aquesta no va violar el conveni europeu quan va expulsar dos subsaharians el 13 d'agost del 2014, al·legant que hi haurien d'haver accedit de forma legal:

 

"No tenen altra possibilitat de sol·licitar refugi que saltant una tanca o entregant-se al crim organitzat, que és el que està passant. Hi ha alguna altra manera segura de sol·licitar asil o refugi a Europa? Jo crec que no."

 

 

 

Anar al contingut