Dotze ofegats a les platges aquesta temporada, la majoria quan onejava la bandera verda

Els experts alerten que tot i que aparentment sembla que el mar està tranquil no s'ha d'abaixar mai la guàrdia

RedaccióActualitzat

La temporada de bany va del 15 de juny al 15 de setembre. L'any passat van morir 29 persones ofegades a les platges catalanes. Aquest any, a mitja temporada, ja han mort 12 persones, 9 de les quals són gent gran i en la majoria dels casos onejava la bandera verda. Els experts alerten que tot i que aparentment sembla que el mar està tranquil no s'ha d'abaixar mai la guàrdia.

Només en els últims 15 dies han mort ofegades a les platges catalanes 6 persones. Totes tenen un patró comú: correspon al d'una persona de més de 60 anys i hi havia la bandera verda. L'últim, un home d'uns 60 anys mort ofegat aquest dissabte al migdia a la platja de la Barra de Sitges, al Garraf, segons ha informat Protecció Civil.

Tal com explica Ramsès Martí, expert en seguretat aquàtica, la bandera verda "no indica que no ens podem ofegar". Argumenta que caldrien "banderes sectorials" per avisar de llocs on hi ha més perill, com els espigons o els llocs on hi ha corrents de retorn on l'aigua arrossega els banyistes cap a dins del mar.

"Podem entendre que tot una platja amb bandera verda és segura, quan hi ha una zona que no ho és."

 

Un home a la platja de la Barceloneta
Un home a la platja de la Barceloneta (EFE/ Enric Fontcuberta)

A banda de les zones de perill, hi ha factors de risc que depenen de casa persona. Malalties cardiovasculars, la tensió arterial, les baixades de sucre poden provocar marejos i augmentar el risc d'ofegar-se. Montse Font Fabra, cap del Servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil, explica que en diuen "ofegats silenciosos":

"Són persones que difícilment fan com els ofegats normals, que quan s'ofeguen bracegen i són els primers que es veuen. Aquesta gent normalment ja se'ls troba surant a l'aigua, bocaterrosa."

Protecció Civil recomana anar sempre a platges vigilades, en cas de marejar-se és millor remullar-se abans a la dutxa que posar-se al mar i sobretot banyar-se sempre acompanyats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut