Massís de les Gavarres

Oberts els 370 quilòmetres de camins de les Gavarres que havien quedat impracticables pel temporal

La circulació per les Gavarres s'havia convertit, des de la nevada del 8 de març, en pràcticament impossible. Però ja s'ha obert l'últim punt que quedava tallat a la xarxa principal de pistes, 370 quilòmetres fins fa poc impracticables. Tot i això, les conseqüències de la nevada continuen sent molt visibles al bosc.

Actualitzat
El consorci de les Gavarres, l'ens que gestiona aquest espai natural de 40.000 hectàrees, no ha pogut fer una avaluació detallada de les destrosses. No és estrany, perquè encara hi ha sectors on és impossible entrar-hi i amb tanta trencadissa d'arbres no es distingeixen a vol d'helicòpter. El que hi ha són estimacions dels danys.

Segons aquestes valoracions aproximatives, el 50% del massís hauria tingut danys greus, i el 25%, una afectació lleu. En total, 30.000 hectàrees afectades. A grans trets, les zones més malmeses són les situades per sota dels 250 metres d'altitud, aproximadament, ja que la neu que hi va caure era molt més humida. Els voltants de la vall de Bell-lloc ha estat un dels espais que ha quedat més afectat de totes les Gavarres. Restaurar afectacions així és impossible, o, en tot cas, una feina d'anys, per això la principal preocupació és refer la xarxa de prevenció d'incendis.

És el que han estat fent fins ara els set equips de treball del Departament Medi Ambient que estan deixant una franja neta de cinc metres a banda i banda de camí, retirant troncs i triturant brancades.

Són els treballs prioritaris en la restauració de la xarxa de prevenció d'incendis. La nevada va deixar 55 dipòsits d'aigua sense accés terrestre, ara gairebé resolt, i s'hauran de refer espais que les ADF ja havien deixat a punt per a la campanya d'estiu, com la zona estratègica de la vall de Molins. La circulació per bona part de la xarxa secundària de pistes encara pot ser un problema. Queda un llarg camí perquè les Gavarres tornin a recuperar el seu aspecte.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut