Washington

Obama es planteja suspendre l'atac militar a Síria si Al-Assad entrega les armes químiques

El govern nord-americà està disposat a aparcar l'atac a Síria si Damasc entrega el seu arsenal químic, un dels més importants del món. La reorientació de la crisi l'ha apuntada aquesta nit el president dels Estats Units, Barack Obama, en diverses entrevistes televisives, tot i que s'ha mostrat escèptic que Bashar al-Assad faci aquest pas després de dos anys de guerra. De moment, el Senat nord-americà ajorna la votació prevista per demà, dimecres, per autoritzar un atac contra Síria.

RedaccióActualitzat
Barack Obama ha posat el fre de mà a un possible atac a Síria. El president dels Estats Units ha fet aquesta nit una ronda d'entrevistes per les principals televisions per explicar la seva posició davant el conflicte sirià. Obama ha dit que veu de bon ull la possibilitat que Al-Assad entregui les armes químiques. I que, si ho fes, els Estats Units es plantejarien suspendre el càstig militar. Aquesta via diplomàtica també té el suport de Rússia i els principals països europeus. Precisament aquest dimarts el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, explicarà la posició d'Espanya sobre aquesta proposta.

La Casa Blanca valora seriosament la proposta d'un control internacional de l'arsenal químic de Bashar al-Assad. Es tracta d'una proposta llançada pel secretari d'Estat nord-americà i recollida i ampliada per Rússia, en el que podria ser una sortida negociada a la crisi siriana. Barack Obama ho ha explicat aquesta nit: "Si podem exhaurir els esforços diplomàtics i trobar una fórmula que atorgui a la comunitat internacional un mecanisme verificable i aplicable per gestionar les armes químiques a Síria, aleshores hi estic d'acord. Però haurem d'esperar a saber-ne els detalls."

Aquesta és una via que podria haver nascut a Sant Petersburg, durant la trobada del G-20, i que l'administració Obama podria fer servir com una taula de salvació. Una sortida diplomàtica a la crisi de Síria també és aplaudida pel Congrés, que patia per haver-s'hi de pronunciar, amb els votants en contra i amb eleccions d'aquí a un any.

L'oposició frontal que ha trobat el president Obama, a dins i a fora dels Estats Units, li ha minat el lideratge i l'ha situat en una zona de dubte que amenaça de passar-li factura. De fet, la majoria de nord-americans no aproven la gestió de Barack Obama en la crisi de Síria. L'atac militar té poc suport entre els ciutadans. Les enquestes diuen que un 60% hi està en contra i menys d'un 40% hi està a favor. Tampoc no té un suport rotund entre els senadors i congressistes. La votació sobre l'atac a Síria que s'havia de fer al Senat aquest dimecres s'ha ajornat. És una manera de donar una mica més de marge a la solució diplomàtica, sobretot si es té en compte que Barack Obama no té assegurat del tot el suport del Congrés i del Senat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut