Noves restriccions a Girona i Salt per frenar l'expansió de la Covid-19
Salt és el primer municipi de Girona on es van fer cribratges massius (ACN/Àlex Freixas)

Noves restriccions a Girona i Salt per l'augment del risc de contagi de la Covid

S'hi aplicaran les mateixes mesures que fa uns dies a Reus, amb la petició de reduir al màxim els contactes socials i aforament limitat al 50% a la restauració

Irene Vaqué ReigActualitzat

Girona i Salt endureixen les restriccions per frenar la propagació de la Covid-19. La Generalitat demana a la gent que no surti de casa si no és "estrictament necessari" i que limiti els contactes socials al màxim. Si pot ser, que no vagin més enllà del nucli de convivència.

Com a la resta del país, estan prohibides les reunions de més de 10 persones.

 

 

 

 

Aforaments limitats a la restauració i en activitats culturals, religioses i esportives

A banda, l'aforament estarà limitat al 50% a l'interior de bars i restaurants i també a les terrasses. A més, les taules han d'estar separades com a mínim per 1,5 metres. No es podrà consumir a la barra i es demana que s'opti preferentment per les comandes a domicili o comandes per emportar.

El paquet de mesures que ha aprovat el Procicat aquest dilluns també estableix que els establiments de restauració han de tancar a la 1 de la matinada.

 

 

A més, queda limitat al 33% l'aforament en els actes religiosos.

En el cas de les activitats culturals, musicals, exposicions o cinema, l'aforament no pot superar el 50%, tant en interiors com exteriors. Passa el mateix amb les activitats esportives.


Les escoles, igual que fins ara

Noves restriccions a Girona i Salt per frenar l'expansió de la Covid-19
La policia muncipal de Girona regulant el trànsit en el primer dia d'escola (ACN/Marina López)

Les escoles, però, continuaran funcionant amb normalitat i segons el protocol previst. El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, ha explicat que no es preveuen mesures addicionals als centres educatius i que confien que l'increment de contagis es pugui revertir amb les noves limitacions: 

"En principi, no es pren cap mena de mesura addicional a les escoles. N'hi ha a les activitats de restauració i als actes religiosos. I amb això segurament ens baixarà la corba. Són molt importants les mesures estàndards: ús de la mascareta de forma correcta, evitar aglomeracions, rentat de mans i distància social." 

 

 

Ciutats on s'ha detectat un augment dels casos

Les mesures entraran en vigor quan es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), previsiblement dimecres, i s'allargaran durant 15 dies. El Procicat valorarà si cal prorrogar-les en cas que la corba no hagi baixat prou. 

Els últims dies s'han fet cribratges massius tant a Girona com a Salt per detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió.

A Salt, fa quatre setmanes s'hi van detectar 58 casos, una xifra que ha anat pujant fins als 126 d'en fa dues. De la setmana passada, de moment, només hi ha dades dels 4 primers dies, quan ja se n'hi van detectar 51.

 

I a Girona, la situació és fins i tot més dolenta, on han passat dels 118 casos notificats fa 4 setmanes als 147 detectats entre dilluns i dijous de la passada. 

A Salt cada infectat contagia, de mitjana, 1,96 persones. A Girona, la taxa Rho se situa en 1,61, és a dir, cada persona infectada en contagia 1,61.

En aquests gràfics s'observa com repunten la velocitat de propagació i el risc de contagi de la Covid-19 al conjunt de la regió sanitària de Girona.

 

 

 

 

La pujada de contagis a Salt i a Girona s'ha notat, sobretot, als centres d'atenció primària. "Està molt tensionada perquè són malalts que tenen poca clínica. A nivells dels hospitals, sí que tenim pressió però no és que sigui molt elevada. Tenim pocs malalts a l'UCI", ha comentat el gerent de la regió sanitària. 

Les mesures anunciades per a aquests dos municipis són les mateixes que s'han aplicat a Reus i a Barcelona i diversos municipis de la seva àrea, mesures que s'han prorrogat en tots els municipis afectats.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut