Una turista fa fotos a Ciutadella, a Menorca (David Arquimbau/EFE)

Noves mesures: porta oberta als turistes vacunats i via lliure a les festes majors

Aquest dilluns s'obren les fronteres espanyoles als turistes de tots els països que acreditin estar vacunats, haver passat la Covid o tenir una prova negativa

Actualitzat

Nova setmana, noves mesures. Aquest dilluns es fa un pas més en la desescalada a tot Espanya per mirar de reactivar el turisme de cara a salvar la temporada d'estiu: s'obren les fronteres a tots els viatgers vacunats i també s'obren els ports als creuers internacionals.

I és que aquest dissabte es va publicar al BOE l'ordre del Ministeri de Sanitat per la qual s'autoritza els viatgers vacunats de tots els països a entrar a l'estat espanyol a partir del 7 de juny.

El requisit és que la pauta de vacunació s'hagi completat almenys catorze dies anteriors a l'arribada i amb els fàrmacs autoritzats per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) -Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen-. També s'ha obert la porta a les xineses Sinopharm i Sinovac, amb molta implantació als països llatinoamericans i de l'Orient Mitjà.

Fins ara, Espanya obligava a fer quarantena i a mostrar un test negatiu als viatgers de països tercers, inclosos els països comunitaris i de l'espai Schengen, quan es tractava de mobilitat no essencial.

Per entrar, s'haurà de mostrar el certificat verd digital, un codi QR que indica que el turista està immunitzat, ha passat la malaltia o té una prova PCR o d'antígens negativa.

El certificat, que aquesta mateixa setmana s'ha d'aprovar al Parlament Europeu, a Estrasburg, es posarà en marxa l'1 de juliol, però Espanya ha entrat en un projecte pilot per anar activant el mecanisme.

Tot i que Espanya permet als viatgers de les illes britàniques entrar sense necessitat de PCR ni cap altra mesura, el Regne Unit obliga a fer quarantena quan es torna d'Espanya, ja que no la considera una destinació segura i la manté en la llista ambre, igual que França i Portugal.

Arribades a l'aeroport del Prat (ACN)

A Catalunya, noves mesures

Aquest dilluns també entren en vigor les noves mesures de desescalada aprovades la setmana passada pel Procicat i que se sumen a les que ja van entrar en vigor divendres, com l'ampliació de l'horari de restauració fins a la una de la matinada i l'augment d'aforament en gimnasos, comerços i actes esportius.

Entre les noves mesures més destacades hi ha l'autorització de celebrar festes majors, revetlles i festes populars.

També s'amplia l'aforament del 50 al 70% en congressos, fires, actes religiosos i cerimònies civils.

Cada acte haurà de complir amb la normativa prevista pel Procicat: per exemple, en el cas d'un concert de revetlla, el públic haurà d'estar assegut, amb un aforament del 70% i un màxim de 3.000 persones a l'aire lliure.

Una altra de les mesures és l'aixecament de les restriccions sobre les assemblees generals d'associacions: es permetrà convocar-les amb l'aforament limitat al 70% i amb un nombre màxim de 500 persones, o de 1.000 amb condicions de ventilació reforçada.

Fins ara, l'aforament es limitava al 50% i només per a entitats esportives.

També es podran fer actes de graduació d'estudiants universitaris en les mateixes condicions que les activitats culturals: amb el 70% aforament, asseguts, amb un màxim de 1.000 persones i fins a 3.000 a l'aire lliure o amb ventilació reforçada.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut