El passaport Covid vol facilitar els viatges entre els països de la Unió Europea

Llum verda al passaport Covid europeu a partir de l'1 de juliol, però sense PCR gratuïtes

Acord entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu per posar en marxa aquest certificat digital per facilitar els viatges aquest estiu als ciutadans europeus

Actualitzat

El Parlament Europeu i el Consell Europeu han acordat posar en marxa com a molt tard l'1 de juliol el certificat sanitari que ha de facilitar aquest estiu els viatges entre països de la Unió Europea. 

Recollirà informació sobre si la persona portadora està vacunada amb un dels fàrmacs aprovats per l'EMA, si té una PCR negativa recent o si té anticossos d'una infecció per coronavirus. El document es coneixerà com a Certificat digital Covid de la UE, serà gratuït, multilingüe i s'expedirà tant en suport digital com físic. 

Després de setmanes de negociacions, les dues institucions s'han posat d'acord sobre aquest salconduit, que pretén facilitar els viatges i salvar la temporada turística.


Sense PCR gratuïtes

L'acord ha arribat, però, després que el Parlament europeu cedís davant de la pressió dels 27 països i renunciés a la gratuïtat de les proves PCR vinculades a aquest passaport. Sí que es contempla, però, que es destinin fons addicionals per a promocionar-les i fer que aquestes proves siguin "assequibles" per als viatgers europeus i, per tant, no sigun font de discriminació.

De fet, ja existia un acord entre les institucions per destinar 100 milions d'euros per ajudar a subvencionar les persones que viatgen de forma freqüent per questions de feina, raons sanitàries o educatives. Ara es preveu que s'hi dediquin encara més recursos.

Aquest certificat europeu serà vinculant per als 27 països de la Unió Europa, que no podran imposar mesures addicionals als viatgers que el portin, com ara quarantenes en arribar al destí o fer una segona PCR. 

Actualment, la majoria de països exigeixen als viatgers proves de la Covid-19, com un PCR o un test d'antígens per desplaçar-se dins la UE. Altres demanen també fer quarantena. Per ara, no s'accepten certificats de vacunació per entrar a un país de la UE. Tampoc s'admeten els tests d'anticossos ni certificats que demostren haver passat la Covid-19.

L'acord l'hauran de validar, ara, els 27 estats membres i el ple del Parlament Europeu. 

 

Com serà el passaport?

Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les aerolínies validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina quedarà restringida a les autoritats competents. No hi haurà una app europea, sinó que cada país tindrà la seva aplicació mòbil per guardar els certificats. Els estats podran utilitzar un "model europeu" per crear les apps o bé utilitzar aplicacions existents. 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió Europea
Anar al contingut