A partir del 7 de juny, els viatgers vacunats amb la pauta completa podran entrar a Espanya amb el certificat verd

Els turistes vacunats podran entrar a Espanya sense restriccions a partir del 7 de juny

Llum verda també a l'obertura de locals d'oci nocturn fins a les dues de la matinada i la meitat d'aforament a les comunitats autònomes amb baix nivell de contagi

RedaccióActualitzat

Es flexibilitzen les normes sanitàries per recuperar el turisme internacional a Espanya. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dissabte l'ordre del Ministeri de Sanitat per la qual s'autoritza els viatgers vacunats de països tercers a entrar a l'estat espanyol a partir del 7 de juny.

El requisit és que la vacunació de pauta completa s'hagi efectuat almenys catorze dies anteriors a l'arribada i que siguin els fàrmacs autoritzats per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) -Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen-. També s'ha obert la porta a les xineses Sinopharm i Sinovac, amb molta implantació als països llatinoamericans i de l'Orient Mitjà.

Fins ara, Espanya obligava a fer quarantena i a mostrar un test negatiu als viatgers de països tercers, inclosos els països comunitaris i de l'espai Schengen, quan es tractava de mobilitat no essencial.

El secretari d'estat de Turisme, Fernado Valdés, ha assegurat en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio que es donen les condicions per considerar que Espanya "no només és un destí segur, sinó que el turisme és una activitat segura".  

Per entrar, s'haurà de mostrar el certificat verd digital, un codi QR que indica que el turista està immunitzat, ha passat la malaltia o té una prova PCR o d'antígens negativa. Aquesta mesura, diu el secretari d'estat, també facilitarà la mobilitat als ciutadans espanyols, ja que s'acolliran a les mateixes mesures quan retornin a Espanya.

El certificat es posarà en marxa l'1 de juliol, però Espanya ha entrat en un projecte pilot per anar activant el mecanisme. Amb aquesta ordre ministerial, Espanya s'assegura un volum més gran d'arribada d'estrangers aquest estiu per reactivar el sector turístic, tot i que encara li costarà recuperar el mercat britànic.

La platja de Llevant de Benidorm, al País Valencià (EFE/ Morell)

Sense els britànics

Espanya permet als viatgers de les illes britàniques entrar sense necessitat de PCR ni cap altra mesura. Una reciprocitat que no s'aplica al Regne Unit, que obliga a fer quarantena quan es torna d'Espanya, ja que no la considera una destinació segura i la manté en la llista ambre, igual que França i Portugal.

Per contra, Valdés defensa que Espanya és un país segur i que mai posaran en risc la situació epidemiològica "ni la població que ens visita".

Les dades amb què treballa la Secretaria de Turisme preveuen que durant la temporada estival es rebran entre 14 i 15 milions de viatgers. "Això suposa un 40% menys que el 2019 i el doble que el 2020", ha dit Valdés, que també ha puntualitzat que el factor britànic serà decisiu perquè aquesta projecció creixi.

I és que els britànics són motor de turisme a les illes Balears i les Canàries, al País Valencià, Andalusia i Catalunya, de manera que el govern espanyol confia que aviat es flexibilitzarà la seva entrada a la llista verda.

El sector turístic de les Balears és un dels més afectats per l'absència de turistes britànics (EFE/Cati Cladera)

Espanya va perdre prop de 20 milions de turistes estrangers en els quatre primers mesos d'aquest any en comparació amb el 2019, abans de la pandèmia, quan va arribar a gairebé 84 milions de visitants en total.

A l'ordre del Ministeri de Sanitat també s'indica que els viatgers procedents del Brasil, l'Índia i Sud-àfrica no podran accedir a territori espanyol per l'alta incidència de les noves variants de Covid-19.

 

Oci nocturn

En una altra disposició publicada aquest dissabte al BOE, es dona llum verda a les mesures pactades al Consell Interterritorial de Salut sobre els horaris de l'hostaleria i l'oci nocturn.

Les discoteques podran obrir amb un 50% d'aforament i fins a les dues de la matinada, sempre que el local es trobi en comunitats autònomes amb baix nivell de contagi (1). En el cas de Catalunya, que es troba al nivell 2, serà el govern qui haurà d'autoritzar l'obertura dels locals, amb un terç de l'aforament.

ARXIVAT A:
Covid-19Vacunes
Anar al contingut