La presidenta de la Comissió Europea s'ha reunit amb les farmacèutiques que ja han firmat contractes de subministrament amb la UE (Reuters / Le…
La presidenta de la Comissió Europea s'ha reunit amb les farmacèutiques que ja han firmat contractes de subministrament amb la UE (Reuters / Lee Smith)

Nova setmana amb dèficit de vacunes, que es destinaran a posar segones dosis

AstraZeneca lliurarà 40 milions de vacunes a la Unió Europea el primer trimestre del 2021, la meitat de les pactades en un primer moment

Aquest dilluns arribarà a Catalunya la nova tongada de vacunes contra la Covid-19, amb 73.520 dosis. Són vacunes produïdes per les farmacèutiques Pfizer-BioNTech i Moderna, que s'utilitzaran, majoritàriament, per cobrir segones dosis.

El gruix de les vacunes seran de Pfizer-BioNTech. N'arribaran 65.520 unitats, gairebé 6.000 menys de les compromeses. De Moderna han arribat aquest diumenge 8.000 dosis que s'esperaven des de la setmana passada.

Aquesta nova remesa de vacunes, després dels darrers endarreriments en la distribució de les farmacèutiques, permetrà reprendre el ritme de vacunació. Segons ha explicat Salut, aquesta setmana gairebé només s'han administrat segones dosis, justament perquè no arriben prou vacunes. I asseguren que aquest fet afecta la rapidesa de desplegament de l'estratègia de vacunació entre els col·lectius més vulnerables.

Les vacunes que arriben aquesta setmana a Catalunya es destinaran a segones dosis
Les vacunes que arriben aquesta setmana a Catalunya es destinaran a segones dosis (EFE/ Sergio G. Cañizares)


AstraZeneca enviarà més dosis després de la pressió de la UE

Brussel·les ha anunciat que la farmacèutica AstraZeneca entregarà 9 milions de dosis més de les que havia ofert la setmana passada, quan va comunicar que no podria lliurar totes les vacunes compromeses amb la UE. Ho ha fet públic la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha mantingut negociacions amb les farmacèutiques.

 


AstraZeneca va dir que només podria distribuir una quarta part de les dosis compromeses amb Brussel·les per al primer trimestre. Finalment entregarà 9 milions més de dosis, fins als 40 milions en total. Aproximadament la meitat de les acordades inicialment. Però la Comissió ho vol veure com un gest de reconciliació després d'una setmana de mala maror.

Divendres, Brussel·les va posar un marxa un sistema de vigilància d'exportacions amb el qual podria bloquejar el lliurament de vacunes a països de fora de la Unió Europea si alguna farmacèutica no compleix els compromisos:

 

Von der Leyen s'ha reunit aquest diumenge amb els màxims responsables de les set farmacèutiques amb qui la Unió Europea ja ha firmat contractes de subministrament (AstraZeneca, BioNTech, Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna i Curevac). Una reunió per calmar els ànims i que també busca injectar confiança a una població amb ganes de solucions després de tants mesos de trasbals.

Les vacunes que arriben aquesta setmana a Catalunya es destinaran a segones dosis
Les vacunes que arriben aquesta setmana a Catalunya es destinaran a segones dosis (EFE/ Sergio G. Cañizares)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesUnió Europea
Anar al contingut