Norma nova de la mascareta: tenir-la sempre a mà, i posada si no hi ha distància a l'exterior

Llum verda del Consell de Ministres a eliminar l'obligació de portar mascareta a l'aire lliure

Actualitzat

A partir d'aquest dissabte, les mascaretes deixaran de ser obligatòries en espais exteriors. De tota manera, la nova normativa obligarà a tenir-ne una sempre a mà per posar-se-la en cas que no es puguin garantir els 1,5 metres de distància interpersonal o bé sigui necessari l'ús.

A l'aire lliure, si hi ha una distància mínima d'un metre i mig o si s'està amb persones del nucli de convivència, no caldrà portar-la. Però la mascareta continuarà sent obligatòria en espais tancats, tant públics com oberts al públic, i en el transport públic.

Al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en què hi ha representants del govern espanyol i de totes les autonomies, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha presentat aquest dimecres el canvi normatiu, que deroga l'apartat de la llei 2/2021 de 29 de març que establia l'obligatorietat de la mascareta en exteriors, encara que hi hagués prou distància entre persones.

Un Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest dijous la normativa que elimina l'obligatorietat de la mascareta. La fi de l'obligació es basa en un informe elaborat per la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta.

Diverses persones amb mascareta, passejant divendres passat per Madrid
Diverses persones amb mascareta, passejant divendres passat per Madrid (Europa Press/Alberto Ortega)


Quan caldrà portar mascareta a l'exterior?

Tot i la relaxació de l'ús de mascaretes, continuaran sent obligatòries en determinats contextos:

  • Esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure amb la gent dreta. Si el públic està assegut i es garanteix el metre i mig de distància, no caldrà portar-ne
  • Transport públic en espais tancats. En vaixells, per exemple, serà obligatòria a tot arreu excepte a la cabina i la coberta.
  • Espais tancats públics, com les biblioteques.
  • Espais tancats d'ús públic, com les farmàcies i els supermercats.

Els usuaris de residències on el 80% tinguin la pauta completa de vacunació tampoc hauran de portar mascareta, tot i que continuarà sent obligatòria per als treballadors del centre i també per als visitants.

Dues dones amb mascareta, el cap de setmana passat al centre d'Ourense
Dues dones amb mascareta, el cap de setmana passat al centre d'Ourense (EFE/Brais Lorenzo)


Darias: "Anem pel camí adequat"

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, Darias ha explicat que "tots els indicadors" indiquen que s'està "en el camí adequat":

"Amb les altíssimes taxes de vacunació, és aconsellable que es comenci a introduir una flexibilització respecte a l'ús obligatori de les mascaretes"

En un moment en què la incidència acumulada es manté, per tercer dia consecutiu, en 92 casos en 14 dies, Darias ha demanat prudència als joves d'entre 15 i 30 anys, el grup d'edat que, a hores d'ara, té més positivitat: entre el 6% i el 7%, davant de xifres inferiors al 4% en la resta de col·lectius.

Segons les dades de Sanitat, la incidència acumulada a 7 dies, la que anticipa la tendència del virus, ha experimentat un lleuger augment: dels 42,9 casos d'aquest dimarts a 43,3.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial d'aquest dimecres
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial d'aquest dimecres (EFE/Mariscal)


Salut demana "claredat" en la normativa

El Departament de Salut ha demanat "claredat" en els plantejaments sobre l'ús de la mascareta en un moment en què, a partir d'aquest dissabte, ja no serà obligatori dur-la a l'espai exterior.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que la Generalitat ha exigit al Ministeri de Sanitat que el redactat final del decret llei sobre les mascaretes permeti "certa regulació" en funció de les realitats epidemiològiques i territorials.

En canvi, el govern coincideix amb el Ministeri en el fet que cal continuar posant-se la mascareta en aglomeracions a l'exterior, i també en espais interiors.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut