Imatge d'arxiu de l'escola de Salardú (ACN/Marta Lluvich)
A partir d'ara només faran quarantena els grups d'infantil i primària amb cinc positius

Només un 2,4% de les classes confinades al primer trimestre tenien més de 5 positius

Un 70% de les classes confinades fins Nadal només tenien un positiu de covid i amb el canvi de protocol ja no haurien de fer quarantena

El curs escolar, després de les vacances de Nadal, comença amb una situació diferent de com va acabar en relació amb la covid i amb un nou protocol. A l'educació infantil i primària, ara només es farà quarantena quan hi hagi 5 casos o més d'infecció en una aula en una setmana. 

Per tant, les quarantenes totals quan es detecta un sol infectat a l'aula s'han acabat. Des de començament de curs, això ha passat en 7 de cada 10 classes que s'han hagut de quedar a casa.

Si mirem els grups confinats per covid amb més de cinc positius, només van ser el 2,4% dels casos al primer trimestre. Això correspon a 617 classes a Catalunya.

 

Les dades no es poden extrapolar automàticament al que pot passar a partir d'ara, perquè la variant òmicron encara no era la majoritària quan els nens van acabar les classes al desembre.


Vacunació

Una altra diferència important és el nivell de vacunació infantil.

L'última setmana d'escola abans de les vacances de Nadal els menors de 15 anys tenien la incidència més alta perquè el virus va trobar camp per córrer entre l'únic grup que encara no estava vacunat.

Dilluns, prop d'una tercera part dels alumnes de primària començaran el segon trimestre amb almenys una dosi de la vacuna. L'han rebut el 29,3% de nens entre 5 i 11 anys.

Entre la primera dosi i la segona han de passar vuit setmanes, segons la pauta de Salut. Ara mateix només hi ha un 2,6% de criatures amb la pauta completa, segons les dades de Salut.

Satisfacció dels pediatres

Els pediatres ja fa temps que demanaven canvis en les quarantenes perquè creuen que tenen més perjudici que benefici en els alumnes i ja se sap que els nens no actuen com a motor dels contagis.

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, celebra el canvi de perspectiva, amb "una mirada pandèmica més centrada en els infants i no només en els adults, i veure també els beneficis que això provoca en el nen".

"No només estem parlant de salut física, sinó també de salut emocional", com diu Antoni Soriano, pediatre de malalties infeccioses de l'hospital de la Vall d'Hebron.

Amb l'entrada d'òmicron, Soriano creu que pot ser que hi hagi casos que vagin afectant més aules, però sense que derivin en brots escolars.

Les opinions d'aquests pediatres estan recollides en aquest vídeo:

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Educació
Anar al contingut