Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua (ACN)
Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua (ACN)
Barcelona

"No en passis ni una més", crida de Plataforma per la Llengua contra la catalanofòbia

RedaccióActualitzat

Campanya de Plataforma per la Llengua per denunciar les discriminacions lingüístiques a l'administració pública. Enviaran cartes als presidents espanyol, català, valencià, balear i aragonès.

La campanya porta per títol "Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més". Segons el president de l'ONG, Òscar Escuder, han comptabilitzat 158 denúncies de discriminació lingüística a l'administració pública en els últims deu anys. Només aquest any, unes 23.

De totes maneres, Escuder creu que "el nombre no és tan important, ja que això és la punta de l'iceberg". Diu que hi ha moltes persones que, per evitar aquestes situacions discriminatòries, opten per no parlar en català en alguns contextos o decideixen no denunciar.

Per això fan aquesta demanda:

"Volem ser ciutadans de primera i l'Estat no ens tracta com a ciutadans de primera. Ens tracta com a ciutadans de segona pel fet de tenir una altra llengua, i fins i tot de vegades com a ciutadans de tercera. Hi ha alguns exemples de beques, de formularis i altres coses que a l'estat es poden fer en portuguès o en anglès i no es poden fer en català. El resum és aquest: volem ser ciutadans de primera."

També obriran una web, Prou de Catalanofòbia, per animar els afectats a denunciar i, alhora, buscar que l'administració pública s'impliqui per acabar amb aquestes situacions.

Discriminats per parlar en català

La campanya l'han presentat aquest divendres. Dues persones han participat en la presentació per explicar els seus casos:

Xavier Casanovas, professor universitari, va ser multat amb 601 euros per haver-se dirigit en català a un agent de la Policia Nacional al control de passaports de l'aeroport del Prat i haver-se negat a canviar d'idioma després que l'agent li ho exigís de mala manera. L'agent, a més, va amenaçar-lo amb un "sé on vius".

Notícia relacionada: Dos professors universitaris denuncien discriminació lingüística

Un altre cas és el de Cristina Brullet, que va ser agredida verbalment, i amenaçada de ser emmanillada, per haver-se dirigit en català a un agent de la Policia Nacional quan va anar a renovar-se el passaport, a la comissaria del carrer Balmes de Barcelona. Ella es va negar a canviar d'idioma després que l'agent l'hi exigís.

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut