L'aeroport del Prat (Reuters)
L'aeroport del Prat (Reuters)
El Prat de Llobregat

Sancionen un professor de la UPC per parlar en català a un agent a l'aeroport del Prat

L'home s'enfronta a una multa de 601 euros per no haver volgut parlar en castellà a un agent en el control de passaports

RedaccióActualitzat

La policia espanyola vol sancionar un professor de la Universitat Politècnica de Catalunya pel fet de parlar en català a l'aeroport del Prat. Segons denuncia la Plataforma per la Llengua, el professor Xavier Casanovas s'enfronta a una multa de 601 euros per no haver volgut parlar en castellà a un agent en el control de passaports.

El professor s'hi va adreçar en català, cosa que va molestar el policia perquè va considerar que era una "falta de respecte" i de "poca estima pel país", segons la versió del denunciat, qui finalment va poder passar el control i es va dirigir fins a la cua d'embarcament.

Però quan feia cua per embarcar a l'avió, el policia, acompanyat d'un altre agent, el van anar a buscar, li van demanar el passaport i se'l va endur a un punt d'informació per agafar les seves dades personals. En veure que podia perdre el vol, el professor els va demanar explicacions pel tracte rebut i els agents, segons ha fet públic Plataforma per la Llengua, li van recriminar la seva actitud i li van dir que, segons la Constitució espanyola, estava obligat a "parlar en castellà". A més, li van demanar el DNI i el van advertir que si el professor els seguia parlant en català haurien d'avisar un traductor i que potser perdria el vol.

No es poden identificar els agents

El professor els va requerir que s'identifiquessin, un dels agents no portava la identificació perquè "no m'hi cap a la camisa", assegura, i l'altre tenia la meitat dels números esborrats "per evitar denúncies tontes que ens posen", segons Plataforma per la Llengua, per la qual cosa no el va poder identificar.

Finalment, el policia, un cop tenia totes les seves dades, el va deixar marxar. El professor va denunciar els fets davant dels Mossos pel que considerava un tracte denigrant, però el jutge va arxivar el cas perquè no va poder identificar els agents.

La sanció arriba mig any després

Després de mig any d'aquests fets, el professor de la UPC ha rebut una notificació en què se l'adverteix que s'enfronta a una sanció per no haver complert les ordres de la policia segons la llei mordassa. Casanovas hauria comès, segons la sanció, una infracció de tipus greu en fer "cas omís de les ordres donades pels agents actuants entorpint, d'aquesta manera, la seva labor policial i endarrerint el flux normal de passatgers".

El professor ja ha demanat al jutge que reobri el cas ara que, amb la denúncia de la policia, sí que es pot saber la identitat dels dos agents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut