Nens a classe, nenes a casa: la proposta dels ultraortodoxos a Israel per obrir escoles

La comunitat ultraortodoxa representa més del 50% dels contagis al país, malgrat ser el 12% de la població

Redacció/AgènciesActualitzat

La tornada a l'escola és un dels principals factors del pla de desescalada que el govern d'Israel està dissenyant. I en aquest procés, el sector ultraortodox ha fet una proposta: que les nenes es quedin a casa per deixar aules lliures que puguin utilitzar els nens, i així complir el distanciament.

Segons explica l'agència Efe, l'emissora pública d'Israel assegura que les autoritats estudiaran aquesta proposta discriminatòria de les comunitats haredim, és a dir les jueves ultraortodoxes.

La comunitat ultraortodoxa és el principal focus de contagi al país. El compliment de les restriccions és lax, sobretot en les celebracions religioses, casaments o funerals, on les imatges d'aglomeracions de centenars o milers de persones sense distanciament ni mascareta han estat habituals.

Això, malgrat que al país estan prohibides les reunions de més de 20 persones.

Una desescalada molt ràpida ha immers Israel en una dura segona onada, amb confinament nacional i restaurants tancats. Però el coordinador nacional per al coronavirus considera que la tornada a l'escola ha de ser aviat, i les guarderies podrien reobrir la setmana que ve.

I la comunitat ultraortodoxa no ha cedit en els seus hàbits. Com els resos tres vegades al dia amb presència d'almenys 10 homes, o les famílies amb una mitjana de set fills per parella vivint en petits pisos amb diners que els dona l'estat, als homes, per dedicar-se a l'estudi de la Torà.

El compliment de les restriccions a la comunitat ultraortodoxa és lax, sobretot en les celebracions religioses, casaments o funerals (EFE/EPA/ATEF SAFADI)

"La base de la nostra societat és la proximitat d'uns amb els altres, la vida en comunitat, així que és especialment difícil respectar les instruccions de distanciament social", ha dit a Efe Eliezer Eisikovits, un resident de la ciutat ultraortodoxa d'Elad, al centre del país.

L'últim exemple ha estat un funeral a Ashdod amb 5.000 persones, una cerimònia de comiat de, precisament, un rabí que havia mort per la Covid.

L'animadversió a internet o la televisió ha fet que durant la pandèmia aquesta comunitat fos poc conscient de l'emergència. En el següent vídeo, del mes d'abril, s'explica com la comunitat ultraortodoxa ha estat el focus de contagi a Israel. Malgrat ser només el 12% de la població del país, representen entre el 40% i el 50% dels contagis.



Com a exemples d'aquestes concentracions, la policia d'un assentament ultraortodox a Cisjordània, Modiin Ilit, va publicar un vídeo en què dispersaven reunions en les sinagogues i posaven multes per falta de mascaretes.

I les xarxes socials s'han omplert de vídeos de les celebracions que l'últim mes, en plena segona onada al país, ha continuat fent la comunitat.

I entre aquests incompliments, els haredim afegeixen una proposta que discrimina un cop més les nenes de la comunitat.

Un jueu ultraortodox demana permís per travessar un bloc de carreteres de la policia israeliana a Jerusalem, Israel (EFE/Abir Sultan)
ARXIVAT A:
IsraelCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut