Neix Canal Malaia per difondre el català a la xarxa entre joves i adolescents

Malaia, creat per Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius, vol incentivar la producció en català a la xarxa

RedaccióActualitzat

Tik Tok, YouTube, Instagram... territori d'entreteniment dels joves i adolescents catalans. Un espai, però, on els referents en català són comptats. Per posar-hi remei, neix la plataforma Canal Malaia. El seu propòsit és que, aglutinant el contingut, el català tingui més visibilitat i trenqui les barreres dels algoritmes que premien les llengües majoritàries i deixen en un segon pla les minoritàries.

Malaia, creat per Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius, vol incentivar la producció de més peces audiovisuals en català. Així ho expliquen en el seu primer vídeo:

 

De moment, en tan sols 24 hores acumulen uns 8.000 seguidors entre Twitter, YouTube i Instagram, amb contingut produït en diverses variants dialectals.

 

Al seu canal de YouTube ja s'hi poden trobar, agrupats, vídeos d'alguns joves creadors catalans com Laura Grau, Maria Bouabdellah Shaimi, Marc Lesan o el grup Cop de Sort, que versiona cançons.

I a Instagram ja hi ha continguts com aquest, de Juliana Canet:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Un vídeo de @julianacanet

A post shared by Malaia (@canalmalaia) on

 

"Esperem simplement que parlar català a YouTube sigui normal"

Clàudia Rius, impulsora de Canal Malaia, explica que volen que "la gent entengui que no ha de canviar al castellà per tenir èxit a les xarxes socials, i que, de fet, tenen més números de tenir èxit si ho fan en català perquè arribaran a un públic més concret."

El contingut en català és a internet, però en molts casos no està enllaçat entre si. Proposen crear una comunitat per retroalimentar-lo, a través de recomanacions al final de cada vídeo. I, alhora, despertar nou talent. Així funcionen:

 

"Crear un sistema de referents"

Juliana Canet, instagramer que també podeu escoltar a Adolescents Icat, explica que calen referents: "Si tots els teus referents youtubers són en castellà, quan tu t'hi posis també ho faràs en castellà. Però si coneixes una comunitat de gent que fa les coses en català, ho faràs en català."

El canal tractarà sobre temàtiques diferents com cultura, maquillatge, muntanya o safareig. Una oferta que, asseguren, sovint troben a faltar en català. Clàudia Rius ho explica clar i català:

"Si deixes morir la teva llengua en l'audiovisual, estant en el moment en què estem, l'acabaràs deixant morir en absolutament tots els altres sectors."

Per impedir-ho, volen normalitzar el català on encara té poca presència: entre els joves i al món digital.

ARXIVAT A:
Xarxes socials Català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut