Cotxes de la policia de Santa Ana desplaçats al barri d'Artesia Pilar, on van posar diverses cançons de Disney
Cotxes de la policia de Santa Ana desplaçats al barri d'Artesia Pilar, on van posar diverses cançons de Disney

Música de Disney a tot volum: així es protegeixen uns policies per no acabar a les xarxes

L'objectiu d'aquesta pràctica és que, si les imatges es pengen a internet, la infracció dels drets d'autor faci que es despubliquin

Veure agents de policia treballant mentre sona música de Taylor Swift o la banda sonora de pel·lícules de Disney pot semblar sorprenent. Però és una pràctica que sembla que s'està estenent als Estats Units.

Santa Ana és una ciutat de més de 300.000 habitants situada al comtat d'Orange, a Califòrnia. El 4 d'abril, els veïns del barri d'Artesia Pilar van sentir cançons de pel·lícules de Disney a tot volum... que sortien del telèfon mòbil d'un agent.

Les imatges es van publicar a la pàgina de YouTube de Santa Ana Audits, un canal que penja interaccions de la ciutadania amb la policia.

El vídeo, que ràpidament s'ha fet viral, dura més de 12 minuts i mostra agents que investiguen el robatori d'un cotxe en aquella zona. De sobte, comencen a sonar "You Have a Friend in Me", de "Toy Story"; "We Don't Talk About Bruno", d'"Encanto"; "Reflection", de "Mulan", i "Un poco loco", de "Coco".

L'usuari que grava retreu als agents el volum de la música i els demana "respecte pels veïns". En un moment del vídeo apareix un regidor municipal, Johnathan Ryan Hernandez, que pregunta als agents com és que tenen posada la música.

Tot i que l'alt volum de la música fa difícil seguir la conversa, un dels agents reconeix que ho fan perquè és música amb copyright.

L'agent es disculpa amb el regidor, que li exigeix que també es disculpi amb el jove que gravava els fets i que tingui "respecte per la comunitat":

"La meva gent viu aquí, company. Sisplau, tracta'ls amb respecte... Hi ha infants que han d'anar a l'escola, hi ha gent que treballa. Fas servir els diners dels contribuents per faltar al respecte a una persona amb aquesta música. Això és infantil."

El vídeo s'acaba amb una altra disculpa de l'agent: "Soc conscient que he comès un error."

Mentre el regidor se'n va del lloc dels fets, el jove que grava li assegura que els policies "sempre" fan aquesta pràctica. El noi insisteix a acusar l'agent de no conèixer la primera esmena, que protegeix el dret dels ciutadans de gravar els treballadors públics.

El regidor Johnathan Ryan Hernandez parla amb l'agent de policia que posava música de Disney a tot volum
El regidor Johnathan Ryan Hernandez parla amb l'agent de policia que posava música de Disney a tot volum


Evitar que les actuacions policials acabin a la xarxa

L'objectiu gens dissimulat de posar música a un volum molt alt és que, si les imatges acaben penjades a internet, s'hagin d'esborrar per violar els drets d'autor.

Els vídeos penjats a YouTube i altres xarxes socials sovint es monitoritzen per si hi ha infraccions dels drets d'autor. Si sonen cançons que tenen copyright, el més habitual és que les imatges s'eliminin de la xarxa.

Fa més de dues setmanes que es va penjar el vídeo i, per ara, YouTube no ha rebut cap sol·licitud per esborrar-lo, segons un portaveu del portal de vídeos citat per la CNN.

La tàctica de fer sonar música amb copyright arriba en un moment en què cada vegada hi ha més persones que s'han acostumat a gravar l'activitat policial, després de la commoció causada pels casos de persones mortes a mans d'agents, com George Floyd, Breonna Taylor, Daunte Wright o Philando Castile, entre d'altres.

Una pràctica que "no és ètica"

Hernandez, treballador sanitari, ha explicat que era a casa quan va sentir la música de "Toy Story". Es va acostar al lloc dels fets pensant-se que potser algú havia tingut una crisi nerviosa i la policia feia servir la música per calmar-lo.

En declaracions al diari The Washington Post, Hernandez apunta que és irònic que l'agent de policia fes sonar cançons de "Coco" i "Encanto" en un barri on predominen els veïns d'ascendència llatinoamericana.

"Són pel·lícules fetes per estendre ponts amb la comunitat llatina i la policia les fa servir per silenciar-la."

En la reunió del ple de l'Ajuntament de la ciutat, Hernandez ha dit que es tracta d'una pràctica que "no es pot aprovar" i "no és ètica", i ha demanat prohibir-la.

"No hi ha cap raó per comportar-se així amb membres de la societat, especialment quan ets un agent amb placa i pistola."

El ple va acordar tornar a debatre sobre aquesta qüestió quan el lletrat municipal hagi elaborat una proposta.

Escollit l'any 2020, Hernandez ha centrat una bona part de la feina al consell municipal a reclamar una conducta responsable dels policies. És una qüestió que el toca de prop perquè, segons explica Los Angeles Times, un cosí seu va morir l'any passat a causa del tret d'un policia enmig d'una persecució.

L'edifici de l'Ajuntament de Santa Ana, a Califòrnia
L'edifici de l'Ajuntament de Santa Ana, a Califòrnia (Wikimedia Commons / Eli Pousson)


Investigació oberta

Dos dies després de l'incident, en un comunicat, la policia de Santa Ana manifestava el compromís de "servir la comunitat" i assegurava que es prenia "seriosament totes les queixes" i que el departament "està compromès amb dur a terme investigacions completes, rigoroses i objectives".

Al final del comunicat, el cap de la policia de la ciutat, David Valentine, assegura que té l'objectiu que tots els treballadors de la policia actuïn "amb dignitat i respecte".

La sergent Maria Lopez, del Departament de Relacions Públiques de la policia de Santa Ana, ha confirmat al diari Los Angeles Times que l'incident s'està investigant. "No ensenyem als nostres agents a fer res semblant a això", ha dit, tot i que no ha detallat quants agents s'estan investigant ni si els han apartat.

Una pràctica recurrent

L'incident mostra una pràctica cada cop més freqüent entre els cossos policials dels Estats Units.

Al juliol, un policia d'Oakland, a Califòrnia, va ser filmat fent sonar "Blank Space", de Taylor Swift, davant d'un grup d'activistes que se li encaraven.

En una situació semblant, al febrer, un agent de la comissaria de Beverly Hills va posar la cançó "Santeria", de Sublime, quan se li reclamaven les imatges de la càmera corporal.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
PolicialViral Estats UnitsGeorge Floyd
Anar al contingut