Castell de Mur

Mur recorda les pintures romàniques arrencades fa 100 anys i venudes a Boston

Aquest espoli va ser el detonant de la campanya de salvament del romànic al Pirineu

RedaccióActualitzat

M'ha escrit la de premsa del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Em demana si podem matissar una frase del text de la web del 324 sobre la noti de Castell de Mur.

Les pintures romàniques de Mur, al Pallars Jussà, van ser les primeres del país a ser arrencades i venudes als Estats Units. Aquells frescos continuen al Museum of Fine Arts de Boston.

El descobriment de l'espoli, ara fa cent anys, va ser el detonant de la campanya de salvament del romànic del Pirineu. Durant tot aquest any, un seguit d'activitats rememoren aquells fets, especialment a la col·legiata de Santa Maria de Mur, on se'n pot veure una còpia.

L'avi del Josep Castells era el propietari de Casa Josep, a Viladomat. A més, era el mestre que impartia classes a l'escola que s'havia muntat a casa seva durant el segle XIX.

 

 

Un dia, l'any 1919, l'absència de dos dels seus alumnes va fer que descobrís l'arrencament de les pintures romàniques de la col·legiata de Castell de Mur.

Josep Castells, net del mestre Josep Castells Bigorra i propietari de Casa Josep:

"En veure que dos dels seus alumnes, el Modesto i el Josep Pons Ferrer, no havien anat a classe, es preocupa i es trasllada a Mur. És quan descobreix l'arrencament de les pintures i ho notifica a la Junta de Museus, concretament al Joaquim Folch i Torres"

Un grup de restauradors italians, l'equip de Franco Steffanoni, arrenca les pintures per encàrrec del col·leccionista català Lluís Plandiura, que les compra al mossèn.

 Finalment, van anar a parar al museu de Boston, i ja no van tornar mai més.

L'arrencament i venda del mural de Mur significa l'inici del procés de preservació i protecció de l'art a Catalunya per part dels museus. Especialment, dels frescos romànics de les esglésies del Pirineu, que ara reposen al MNAC i que ajuden a conservar la identitat d'aquest territori.

Montserrat Pagès, especialista en pintura mural i exconservadora d'art romànic del MNAC

"Si no s'hi hagués intervingut, el perill no només era perdre les pintures de Mur, sinó perdre tots els altres conjunts de pintura mural romànica que aleshores es coneixien"

 

 

Cent anys després, es rememoren aquests fets a l'interior de la col·legiata de Santa Maria de Mur, on els visitants queden captivats davant la reproducció com si fos l'original.

Les pintures murals del s. XII

L'absis central mostra un Pantocràtor a la part superior, amb mandorla i decoració de nou estrelles. El Crist està en Majestat, en posició de beneir i amb un llibre a la mà esquerra. A més, està envoltat pels símbols dels quatre evangelistes.

El un segon nivell, on hi ha les tres finestres, es van representar, entre d'altres figures, els dotze apòstols. I a la part inferior, en mal estat, hi ha escenes de l'evangeli referides a la infantesa de Jesús.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut