L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, a l'estació de Granollers Centre
L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, a l'estació de Granollers Centre
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Granollers: El PSC afronta el repte de mantenir la majoria en l'era post-Mayoral

La pacificació del centre i una anella verda a l'entorn del riu Congost, reptes de futur per a una ciutat més sostenible

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Després de divuit anys i quatre majories absolutes, Josep Mayoral es va acomiadar fa un any de l'alcaldia de Granollers. La nova alcaldessa, Alba Barnusell, encapçalarà la candidatura del PSC amb la incògnita de si ella podrà mantenir els resultats del seu antecessor. Promet una transformació verda de la ciutat, començant per l'entorn del riu Congost. ERC i Junts intentaran trencar l'hegemonia socialista i sumar prou regidors per formar un govern alternatiu. 

 

Com està ara l'Ajuntament 

El PSC té majoria absoluta a Granollers, amb 14 regidors, i governa en solitari. A l'oposició, hi ha ERC i Junts. Els republicans van obtenir més vots el 2019, però van empatar a 4 regidors amb Junts. Cs té 2 regidors, i Primàries, 1.

 

La batalla electoral

"Fins aquí he arribat, tot té un final. És hora d'escoltar la meva família, el meu cos i viure la ciutat d'una altra manera". Després de 18 anys a l'alcaldia, Josep Mayoral (el Mayo, com el coneixia tothom) va abandonar el març de l'any passat la política municipal i l'Ajuntament de Granollers. I, després, es va fondre en una abraçada amb la dona que el substitueix, Alba Barnusell. "Ha estat el meu mestre", repeteix sempre ella. 

El 28M, Barnusell se sotmetrà a les urnes per primera vegada com a líder del PSC. El repte a què s'enfronta és majúscul: els socialistes venen de guanyar les últimes quatre eleccions amb quatre majories absolutes. A Mayoral, el votaven fins i tot molts independentistes. L'exalcalde sempre va defensar el dret a decidir, i el llaç groc va lluir a la façana de l'Ajuntament fins al març del 2019.

 

Ciutat verda

El gran projecte de futur de Barnusell és la ciutat verda, amb menys cotxes i més espai per als vianants. "Volem incorporar la natura i el verd dins de la ciutat", explica. L'emblema és el projecte per crear una anella verda a l'entorn del riu Congost, que ha rebut 4 milions d'euros dels fons Next Generation de la Unió Europea.

Hi ha també la transformació de carrers del centre en espais per a vianants, la construcció de carrils bici i l'eliminació de barreres arquitectòniques, també amb diners europeus. I el nou contracte de recollida d'escombraries, que té l'objectiu de fer créixer la selectiva fins al 60%.

 

Repte: el desdoblament de l'R3

Com la majoria de ciutats, Granollers té pendent la implantació de la ZBE, però l'alcaldessa creu que no servirà de res si no es redueix el trànsit a les carreteres i autopistes, i per això reclama que es facin realitat les promeses de desdoblament de l'R3 de Renfe i els intercanviadors de Sant Cugat, que permetrien enllaçar la línia R8 de Renfe amb les línies S1 i S2 d'FGC (hi ha 20 milions d'euros compromesos als pressupostos generals de l'Estat del 2023).


Núria Maynou, candidata d'ERC, i Àlex Sastre, de Junts

Barnusell s'enfrontarà a les urnes a tots els portaveus dels grups polítics del ple, perquè tots repeteixen com a candidats. 

La líder de l'oposició, Núria Maynou (ERC), espera millorar els 4 regidors del 2019, i sumar una majoria alternativa que li permeti ser alcaldessa. Per Junts (4), repeteix Àlex Sastre, que va ser director general de Joventut fins la sortida de Junts del govern de la Generalitat. Promet una ciutat més "compacta i cohesionada, capital del Gran Vallès".


Joan Ricart, candidat de Primàries

Primàries va aconseguir entrar a l'Ajuntament de Granollers el 2019, amb una regidora, Mònica Rabell, i el compromís de rellevar-la a mig mandat. Joan Ricart, que ocupa el càrrec des d'aleshores, és el número 1 del partit el 28M i espera a mantenir la presència al ple. 


Josep M. Gontan torna a encapçalar la llista de la CUP 

La CUP va perdre fa quatre anys els dos regidors que tenia a Granollers, i es va quedar poc per sota del 5% dels vots que necessitava per entrar. Ho intentarà amb Josep Maria Gontan, que ja va ser cap de llista el 2007.


Jorge Pavón, candidat de Cs

Ciutadans (2 regidors) presenta el regidor Jorge Pavón, que està convençut que, amb la dimissió de Mayoral, Granollers ha arribat a un "punt d'inflexió" després de "tants anys de governs socialistes".


José M. Moya, cap de llista del PP

El PP és ara fora de l'Ajuntament, i hi vol tornar amb el candidat que va tenir el 2015, José M. Moya, que fins fa poc era president local de Valents. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut