Xarop per a la tos
Els xarops expectorants no són aconsellables per a la tos infantil

Moren almenys 69 infants a Gàmbia després d'haver pres xarop per a la tos

Fins a quatre xarops diferents estarien contaminats, i l'OMS ha emès una alerta oficial

Redacció/AgènciesActualitzat

Almenys 69 infants han mort a Gàmbia a causa de lesions renals agudes que els metges han vinculat amb diversos xarops per a la tos.
En les darreres setmanes s'han acumulat dotzenes de casos de nens i nenes que havien pres xarops amb paracetamol, majoritàriament per tractar la febre.

Fins a quatre xarops diferents estarien contaminats, segons un informe del ministre de Salut del mateix país de l'Àfrica occidental, Ahmadu Lamin Samaté. Així ho ha explicat en declaracions a Bloomberg.

El president gambià, Adama Barrow, ha assegurat que la crisi sanitària ja està sota control. Ha ordenat suspendre la llicència de la farmacèutica que ha fabricat els medicaments, segons un comunicat presidencial publicat dissabte a la nit.

Les autoritats van iniciar una investigació el mes passat, després que els metges van alertar durant el mes de juliol que diversos menors d'edat havien desenvolupat símptomes greus. L'Organització Mundial de la Salut ha emès una alerta oficial, on remarca:

"Les anàlisis de laboratori de les mostres dels quatre productes confirmen que contenen una quantitat inacceptable de dietilenglicol i etilenglicol. S'han identificat aquests productes a Gàmbia, però podrien haver-se distribuït per vies informals en altres països i regions."

Els noms dels quatre xarops, que s'han distribuït amb l'etiqueta en anglès, són Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup i Magrip N Cold Syrup.

Tots els lots d'aquests productes "han de ser considerats insegurs", han alertat des del govern gambià, "fins que s'hagin analitzat de manera més exhaustiva".

Investigació a l'Índia

Els xarops els ha produït l'empresa índia Maiden Pharmaceuticals, amb seu a Nova Delhi. El govern indi està fent proves en mostres del medicament, que van començar un cop l'Organització Mundial de la Salut va confirmar que els xarops estarien al darrere de les morts infantils.

L'Organització Central de Control de Qualitat dels Medicaments va obrir una investigació més a fons el 29 de setembre. Afirmen que han refusat diversos medicaments d'aquesta companyia.

Aquests fets han fet trontollar la imatge de l'Índia com a "farmàcia del món" que subministra medicaments especialment a l'Àfrica.

El govern indi ha assegurat que els quatre xarops s'han fabricat exclusivament per a l'exportació, i que de moment només se n'han localitzat lots a Gàmbia. L'empresa anuncia a la seva web que ven productes a diversos països d'Amèrica del Sud, l'Àsia i l'Àfrica.  

 

ARXIVAT A:
SalutÀfrica
Anar al contingut