Mor Rafael Sánchez Ferlosio, autor d"El Jarama" i guardonat amb el Premi Cervantes
Rafael Sánchez Ferlosio (EFE)

Mor Rafael Sánchez Ferlosio, autor d"El Jarama" i guardonat amb el Premi Cervantes

Assagista i un dels autors més destacats de la narrativa espanyola de la Generació del 50, va ser guardonat amb el Premi Cervantes

Actualitzat

Mor als 91 anys l'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio, conegut principalment per la seva novel·la "El Jarama". Assagista, és un dels autors més destacats de la Generació dels 50, renovador de la literatura espanyola del segle XX i un dels grans prosistes sobre la guerra.

Adscrit al corrent del realisme social, la seva obra feia una implacable crítica al poder.

"El Jarama" el va consagrar com a escriptor. Li va valer el Premi Nadal i el de la Crítica de narrativa castellana, però l'autor no estava còmode amb el reconeixement que va obtenir, com deia en una entrevista del 1987:

"En un moment afortunat va sortir 'El Jarama' i es va trobar un crític amb especial fortuna, Josep Maria Castellet. Des de l'autoritat que tenia en aquell moment, va dictar que era un llibre excel·lent i se li va seguir fent cas; es va seguir aquesta inèrcia."

Sánchez Ferlosio, guanyador també del Premi Cervantes i del Nacional de les Lletres Espanyoles del Ministeri d'Educació, té una extensa obra que va més enllà de la narrativa, com a lingüista i autor d'assajos, com "Homilía del ratón" o "Vendrán más años malos y nos harán más ciegos", amb què va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona.

Els seus últims treballs van ser recopilacions d'assajos i articles on analitzava diferents temes, des de la globalització del mercat de treball fins a la cultura de l'oci.

ARXIVAT A:
LiteraturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut