Imatge d'arxiu de Toni Martí en un missatge institucional el cap d'any de 2018 (Europa Press)

Mor l'excap de govern d'Andorra Toni Martí als 60 anys

Des de l'octubre liderava les negociacions amb la Unió Europea per tancar l'acord d'associació

RedaccióActualitzat

L'excap del Govern d'Andorra, Toni Martí, ha mort sobtadament d'un atac de cor, als 60 anys. Els cossos d'emergència l'han traslladat a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, però no s'ha pogut fer res per salvar-li la vida.

Martí va governar Andorra del 2011 al 2019 liderant la coalició de centredreta Demòcrates per Andorra. Durant els seus mandats, el país va establir un marc tributari homologable al dels països europeus, va aprovar la llei que permetia la unió de persones del mateix sexe i va arribar a un acord per reactivar l'Aeroport Andorra - la Seu d'Urgell. 

També es va encarregar d'iniciar les negociacions per a un acord d'associació amb la UE, i recentment s'havia incorporat com a observador en les negociacions al costat del també ex-cap de Govern, Jaume Bartumeu.

L'executiu andorrà també ha destacat que durant l'etapa de Martí al capdavant del govern es va "culminar el procés d'obertura econòmica, d'homologació i de transparència internacional del país".
 

Dos dies de dol

El Govern d'Andorra ha anunciat que decretarà dos dies de dol nacional, on les banderes exteriors dels edificis oficials romandran a mig pal i les interiors portaran un crespó negre. L'executiu andorrà recorda que durant el dol nacional no es poden celebrar altres cerimònies públiques que no siguin les funeràries.

Imatge d'arxiu de Toni Martí, a l'esquerra de la fotografia, junt amb Thomas Mayr-Harting, cap negociador de la UE (ACN)

La mort de Martí, nascut a Escaldes-Engordany el 30 de juliol de 1963, ha generat commoció al Principat i han estat nombroses les publicacions de condolences que han fet a les xarxes socials membres de partits i institucions del país.
 

Cofundador del PLA

Martí va començar la seva carrera política l'any 1994 i va ser un dels fundadors del Partit Liberal d'Andorra (PLA).

Va ser conseller general (diputat) de 1994 a 1997 i també de 1997 a 2001, però el 2003 va deixar el càrrec per presentar-se a les eleccions locals d'Escaldes-Engordany, en què va ser elegit cònsol (alcalde).

L'any 2007 va ser reelegit cònsol, però, poc abans d'acabar el seu mandat, va decidir presentar-se com a candidat a cap de Govern liderant el projecte polític del recentment creat partit Demòcrates per Andorra.

Martí va governar amb majoria absoluta la primera legislatura (2011-15) i va tornar a ser elegit el 2015, culminant el seu pas pel Govern el 2019.

 

ARXIVAT A:
Andorra
Anar al contingut