Bertolucci rep un premi honorífic al Festival de Canes el 2011
Bertolucci rep un premi honorífic al Festival de Canes el 2011
Roma

Mor Bernardo Bertolucci, l'últim emperador del cinema italià

Va dirigir pel·lícules com "L'últim tango a París", "Novecento" i "L'últim emperador"

Actualitzat

El director de cinema, Bernardo Bertolulcci ha mort a Roma als 77 anys. El cinema mundial ha perdut una de les figures més rellevants de la segona meitat del segel XX.  

Poeta, productor, guionista i director estaba considerat l'últim "gran mestre" del cinema italià, com a autor d'obres mestres com "Lúltim emperador", per la qual va rebre 9 oscars, inclòs el de millor pel·lícula, el 1987.

El 2012 Bernardo Bertolucci va fer una de les seves últimes aparicions públiques per rebre el premi del cinema europeu d'homenatge a la seva carrera. També va rebre, al Festivat de Venècia, un altre homenatge a la seva trajectòria, ja el 2007.

Una carrera llarga, però no excessivament prolífica. 

 

 

Poques pel·lícules, però importants.

 

 

Director reconegut, però certament minoritari, la seva carrera va fer un tomb radical el 1972, quan va dirigir "L'últim tango a París", protagonitzada per Marlon Brando, que es va fer enormement popular per les escenes de contingut sexual, fins al punt que a Catalunya, on el franquisme no en permetia l'exhibició, es van posar de moda les excursions a Perpinyà per veure-la.

 

 

El 2016 va retornar la polèmica en revelar, en una entrevista, que l'escena de la violació va ser real, i que ho havia pactat amb Marlon Brando a esquenes de Maria Schneider.

 

 

"El cinema és un llenguatge internacional. és el llenguatgte artístic més internacional, i és intreclassista perquè al buit, a la foscor amniòtica de la sala cinematogràfica, no exieteoxen classes."


El 1976 estrena "Novecento", un llarguíssim fresc històric, polític i social sobre els inicis de segle a Itàlia, i el 1988, "L'últim emperador", una grandiosa superproducció entorn de la vida de Pu Yi, l'últim emperador xinès.

 

 

Amb "Bellesa robada", i "L'assedio", Bertolucci va retornar a un cinema més intimista, de petites històries quotidianes, relacions personals i sentiments. 

La seva darrera pel·lícula va ser "Jo i tu", que va anar a competició al festival de Canes, que poc abans, al 2011, li havia donat un premi honorífic a la seva carrera.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaObituariPremis Oscars Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut