Aleksei Navalni en una manifestació el febrer de l'any passat a Moscou
Aleksei Navalni en una manifestació el febrer de l'any passat a Moscou (Reuters/Shamil Zhumatov)

Rússia condemna l'opositor Navalni a 9 anys de presó per estafa a gran escala

La pena s'afegeix als dos anys i mig que ja està complint ara per un altre cas

Actualitzat

El règim rus ha afegit  una nova condemna a Aleksei Navalni, el principal opositor a Vladímir Putin. I és la més llarga que li han imposat fins ara: 9 anys de presó. L'acusen d'haver destinat per a usos personals diners de donacions a les seves organitzacions --ara ja il·legalitzades-- i d'haver insultat el tribunal.

Les veus independents consideren que es tracta d'un judici fabricat per silenciar l'opositor. Navalni, a qui s'ha vist més prim en la vista, ha estat jutjat a dins de la presó, on ja compleix una altra condemna de dos anys i mig.

Navalni amb la seva advocada en les imatges difoses sobre la vista a la presó (Reuters/Evgenia Novozhenina)

La justícia el considera culpable de frau a gran escala per haver desviat milions de rubles fruit de donacions a la seva organització per la lluita contra la corrupció.

"Navalni va cometre una estafa, és a dir, l'apropiació de béns aliens mitjançant l'engany i abús de confiança", ha pronunciat la jutgessa Margarita Kótova, citada per l'agència Interfax, quan ha llegit la sentència.

La fiscalia li demanava 13 anys de presó i també una multa d'1,2 milions de rubles, uns 11.000 euros, per "desacatament al tribunal". 

Els investigadors russos acusaven Navalni, de 45 anys, d'haver desviat conjuntament amb els seus col·laboradors diversos milions de rubles de donacions entregades a la seva organització de lluita contra la corrupció.

El Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK) de Navalni combat l'enriquiment il·lícit entre alts càrrecs russos i va ser il·legalitzat el juny del 2021. La justícia va considerar la seva activitat com a "extremista". 

Considerat una de les veus més crítiques amb el Kremlin, des de febrer de 2021 compleix una pena de dos anys i mig de presó per un altre cas de suposat frau que es remunta al 2014. 

El 2020 va passar diversos mesos en tractament a Alemanya després d'haver sobreviscut a un enverinament mitjançant un agent químic, del qual es va responsabilitzar el president rus, Vladímir Putin.

ARXIVAT A:
Aleksei NavalniRússia
Anar al contingut