Polèmica per les mesures contra l'avortament de Vox i PP a Castella i Lleó

Escoltar el batec del fetus a la primera visita, un dels canvis del protocol per a les embarassades que impulsa l'extrema dreta i que les forces d'esquerres consideren una ofensiva contra els drets de les dones

RedaccióActualitzat

Controvèrsia a Castella i Lleó per les noves mesures que ha aprovat el govern del PP i Vox amb l'objectiu, diuen, de promoure la natalitat.

El nou protocol, impulsat per l'extrema dreta, oferirà a les dones poder escoltar el batec del fetus en la primera visita i una ecografia en 4D. Les forces d'esquerres, associacions feministes i el mateix govern espanyol ho veuen com un intent encobert de dificultar l'avortament.

La Junta ha publicat aquest divendres les mesures, amb suposades argumentacions sanitàries, com detectar problemes del fetus o cardiopaties congènites, de forma precoç, però sense el suport de cap societat científica.

Diuen que volen donar suport a les famílies, però les mesures coincideixen plenament amb el que s'ha fet a altres països que, en alguns casos, han acabat prohibint l'avortament.

Ho ha explicat Sílvia Aldavert Garcia, directora de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

"Ho hem vist a Hongria, ho estem veient als Estats Units i a Polònia i a molts altres llocs. No podem pensar que és una anècdota concreta de quatre que s'han il·luminat. Està passant amb uns recursos i un finançament molt, molt poderós."

Llei de l'avortament

La polèmica s'ha propagat a la velocitat de la llum arran d'una roda de premsa posterior al Consell de Govern de la Junta de Castella i Lleó, en què el vicepresident Juan García-Gallardo va explicar les noves mesures pro vida de l'executiu.

García-Gallardo --membre de Vox i part del nucli dur del govern autonòmic --, va assegurar aquest dijous que l'"atenció psicosocial específica" per a les embarassades havia de ser un tràmit "preferent".

Això ja es recull a la llei de l'avortament, que, a banda del suport psicològic, insta a un període de reflexió d'almenys tres dies abans de tirar o no endavant l'embaràs.


García-Gallardo va anar més enllà anunciant un acord "negociat i consensuat" amb el conseller de Sanitat del PP, Alejandro Vázquez, i el conjunt del govern, per disminuir els avortaments.

La mesura l'ha presentat el partit d'extrema dreta, però està acordada i l'ha d'aplicar el conseller de Sanitat del PP.

La nova llei de l'avortament, que encara no ha entrat en vigor, recupera l'autonomia per decidir-ho a partir dels 16 anys, elimina els tres dies de reflexió, i preveu l'entrega d'un sobre amb informació sobre ajudes a la maternitat.

El PP ho matisa

Aquest divendres al matí la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó ha matisat les afirmacions del vicepresident assegurant que el protocol d'atenció a les embarassades "continuarà igual" que com fins ara.

En declaracions a la premsa, el conseller Alejandro Vázquez ha instat, però, a respectar "l'objecció de consciència dels professionals sanitaris" respecte a l'avortament en la mateixa mesura que, d'acord amb la llei, es garanteix "el dret d'aquelles persones que vulguin a interrompre l'embaràs".

Malgrat que Vázquez ha subratllat que l'increment de la natalitat és un dels objectius que es va fixar en el pacte de govern amb Vox, l'atenció a les mares gestants serà la mateixa.

Ha deixat clar que, a hores d'ara, ja s'ofereixen tots els recursos sanitaris disponibles, que inclouen psicòleg clínic, treballador social i llevadora "tant a les dones que volen continuar l'embaràs com a les que el volen interrompre".

Respecte a la possibilitat d'escoltar el batec del cor del nadó, Vázquez diu que s'habilita a partir de la dotzena setmana d'embaràs i no abans, com havia anunciat García-Gallardo.

I pel que fa a les ecografies 4D, afirma que només s'avançaran al quart trimestre de gestació si el metge ho estima necessari per verificar si hi ha alguna anomalia.

No es programaran anteriorment a fi de "dissuadir les dones que vulguin interrompre l'embaràs, com també va insinuar el vicepresident de Vox.

Reaccions contràries immediates

Les reaccions a les declaracions de García-Gallardo sobre la necessitat d'adoptar mesures pro vida han aixecat polseguera. Per part socialista, el secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, qualifica d'"atac intolerable" als drets de la dona el nou protocol anunciat pel vicepresident autonòmic.  

Aquest divendres els ministres socialistes han reiterat una oposició frontal a les polítiques del govern de la comunitat que han titllat de "fustigació".

En un comunicat conjunt de la cúpula del partit i els responsables a la comunitat autònoma acusa el govern d'Alfonso Fernández Mañueco d'"institucionalització" a la sanitat pública de mesures que "coaccionarien i limitarien la llibertat de les dones en l'exercici dels seus drets".  

A Twitter, la ministra Irene Montero es referia també a l'atac als drets de les dones que suposen les aliances del PP:


Durant les Jornades Confederals d'Acció Sindical de la UGT, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que rectifiqui les mesures antiavortistes anunciades pel govern de Castella i Lleó.

Per la vicepresidenta del govern espanyol, el pacte entre populars i Vox posa en perill "la democràcia d'Espanya i la democràcia del feminisme". Com també apuntava Irene Montero, ha retret a Feijóo que "presumeix" de moderat, però manté "un matrimoni de conveniència (amb Vox), que és real i un perill".

Díaz ha demanat explícitament al cap de l'oposició que procuri que es garanteixin "els drets sexuals i reproductius" dels espanyols, i ha anunciat que La Moncloa aprovarà una llei de reproducció sexual que els cobrirà "en el conjunt del país".

La nova llei de l'avortament encara no ha entrat en vigor a Espanya (Europa Press/Diego Radames)

 

Visions diferents entre els populars

El portaveu del Comitè de Campanya del PP, Borja Sémper, ha indicat a Antena 3 que el seu partit no està d'acord amb la proposta de Vox sobre l'avortament. Sémper ha advertit que els populars no estan disposats "a empassar-se" qualsevol proposta que faci el partit d'extrema dreta.

Per contra, la popular Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha manifestat que el seu govern continuarà fent servir la denominació de família nombrosa que el govern espanyol vol substituir per "famílies amb més necessitats de suport a la criança":

 

En aquesta línia, Ayuso ha explicat que l'executiu de Madrid defensa el concepte de família en tota la seva extensió i, en al·lusió indirecta a l'avortament, està al costat del "no nascut" i "del que neix i l'abandonen."

 

Defensa de la sanitat pública

També aquest divendres, havent sentit les declaracions del conseller Alejandro Vázquez, la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) s'ha referit a la crida que ha fet a l'objecció de consciència als sanitaris de Castella i Lleó.

L'han qualificat de "mecanisme de repressió ideològica" des de la sanitat pública dirigit a les dones que vulguin avortar. En un comunicat, ha valorat el protocol de derivació als equips de salut mental de dones embarassades "que ho requereixin", com una fórmula per prevenir avortaments.

La FADSP ha mostrat rebuig total a les mesures que es volen aplicar a la comunitat castellanolleonesa perquè suposa "sotmetre les dones a una pressió intolerable i a una humiliació".

A banda, asseguren que es vulneren les lleis com "l'autonomia del pacient, el dret a la intimitat i el respecte a la presa de decisions".

 

ARXIVAT A:
Avortament PPVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut