La Moncloa envia un requeriment oficial a la conselleria de Sanitat del govern de Castella i Lleó perquè aturi el protocol anti-avortament de Vox
La Moncloa envia un requeriment oficial a la conselleria de Sanitat del govern de Castella i Lleó perquè aturi el protocol anti-avortament de Vox

La Moncloa insta Castella i Lleó a aturar el polèmic protocol antiavortament

El govern espanyol ha enviat un requeriment oficial en què diu que farà servir tots els mecanismes per "defensar la llibertat de les dones i el dret a interrompre voluntàriament l'embaràs"

Actualitzat

El govern espanyol ha enviat aquest diumenge un requeriment oficial a la Junta de Castella i Lleó perquè s'abstingui d'aprovar o aplicar cap mesura que vulneri la llei que regula el dret a l'avortament al conjunt de l'Estat.

El govern de Pedro Sánchez reacciona així a l'anunci del nou protocol sobre natalitat que vol implantar la conselleria de Sanitat de Castella i Lleó, on governa el PP en coalició amb l'extrema dreta de Vox.

En un comunicat de La Moncloa, el govern espanyol assegura que farà servir tots els mecanismes que l'ordenament jurídic disposa "per defensar la llibertat de les dones i el seu dret a interrompre voluntàriament l'embaràs en els termes establerts en la normativa vigent".

També remarca que no permetrà "accions que suposin retallar els drets fonamentals en cap circumstància ni en cap territori de l'Estat".

La Moncloa adverteix que si la Junta de Castella i Lleó no atén de forma "íntegra i immediata" el seu requeriment, "no descarta implementar actuacions jurídiques addicionals". També estudiarà si les mesures anunciades divendres pel vicepresident Juan García-Gallardo "extralimiten les competències" de la comunitat autònoma.

 

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso F. Mañueco, ha desmentit el govern espanyol i ha dit que el requeriment és un intent de La Moncloa "d'amagar la seva incompetència" per l'aprovació de la llei del "només sí és sí".

 

Sentir el batec del fetus

El nou protocol, impulsat pel partit d'extrema dreta, obligar el personal sanitari oferir a les dones embarassades sentir el batec del fetus entre la setmana 6 i 9 de l'embaràs, fer una ecografia 4D i rebre assessorament psicològic durant el primer trimestre.

El pla presentat per Vox va causar de manera immediata controvèrsia i indignació entre les forces d'esquerres, associacions feministes i el mateix govern espanyol, que ho veuen com un intent encobert de dificultar l'accés a l'avortament.

Mentre que Vox admet obertament que amb el nou protocol busca reduir el nombre d'avortaments, el PP diu que l'objectiu és promoure la natalitat i millorar les prestacions per a les dones embarassades. Ho justifiquen amb argumentacions sanitàries com detectar problemes als fetus o cardiopaties congènites, de forma precoç, però sense cap aval científic. Des de la central del PP a Génova intenten marcar distància.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha fet un tuit que resumeix el contingut del requeriment oficial que s'ha enviat a la conselleria de Sanitat de Castella i Lleó. Un tuit que acaba amb la frase "Avortament segur, lliure i gratuït per a totes":

 

En la mateixa línia, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, assegura que "el govern de coalició té clar que els drets de les dones són irrenunciables":

 

Les mesures anunciades a Castella i Lleó coincideixen plenament amb el que s'ha fet a altres països, que, en alguns casos, han acabat prohibint l'avortament.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaPPAvortament VoxMoncloa
Anar al contingut